(ACN / Redacció) La Rut Garcia té 17 anys i té covid persistent: “Passaven les setmanes i em trobava igual. Em notava cansada i ningú t’entenia“, explica. Fins al punt que va haver de deixar a mitges el curs escolar i renunciar també a les arts marcials, una de les seves aficions. Fa rehabilitació física a Can Ruti per vèncer la fatiga, un dels símptomes més comuns entre aquest tipus de pacients.

“Em vaig haver de desapuntar de tot. Només d’anar de l’institut a casa, que està a cinc minuts, em feien mal les cames i m’ofegava. A classe tampoc em podia concentrar. Era tot una nebulosa”
Rut Garcia

La Rut és una de la setantena de nens i adolescents que ha tractat la unitat pediàtrica de covid persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona des de la seva posada en marxa, el passat mes de gener. Majoritàriament són joves d’entre 12 i 18 anys, tot i que també hi ha en tractament nens de fins a 5 anys. L’evolució de tots ells és molt positiva, però cap ha rebut encara l’alta.  Alguns, fa poques setmanes que estan en tractament i encara els queden mesos per endavant. 

Ofec i debilitat a les extremitats

Roser Coll, la metgessa de rehabilitació de la Rut, diu que la fatiga és predominant en els pacients pediàtrics amb covid persistent. Detalla que presenten ofec i debilitat a les extremitats. A través de la rehabilitació es pretén corregir aquests “dèficits” perquè puguin tornar a la normalitat del seu dia a dia. Un canvi que, en la majoria de casos, es nota en pocs mesos, a excepció d’aquells pacients amb quadres més complexos.

Pacient de covid persistent de 17 anys a la consulta

Problemes cognitius o daltabaixos emocionals

A més de la fatiga, altres símptomes molt comuns entre els pacients pediàtrics amb covid persistent són els problemes cognitius o daltabaixos en la salut emocional: “Si es troben malament durant molts mesos això els acaba afectant i necessiten el suport de psiquiatria”, explica la cap de Pediatria de Can Ruti, Maria Méndez.  Altres pacients també presenten quadres de problemes respiratoris o pèrdues sobtades de pes.

En aquest sentit, la doctora comenta que l’abordatge de la covid persistent es fa de manera multidisciplinària i amb la implicació de totes les unitats de l’hospital. Fins i tot hi col·labora l’Institut Guttmann, on fan rehabilitació neurocognitiva aquells joves amb problemes de concentració o de memòria i que han vist trastocat el seu rendiment acadèmic.