La presència nocturna de la policia a Barcelona s’ha tornat a incrementar aquest divendres, coincidint amb l’inici del segon cap de setmana sense toc de queda a Catalunya. Poc després de les 20 h, diversos furgons de la Guàrdia Urbana s’han presentat al passeig de Lluís Companys i hi han iniciat un patrullatge per evitar concentracions de persones que incomplien les mesures d’higiene i de seguretat. En aquest punt, a tocar d’Arc de Triomf, un missatge per megafonia d’un dels vehicles policials ha advertit als ciutadans que “per motius de salut pública no pot haver-hi grups de més de sis persones”.

Per exemple, a prop del Parc de la Ciutadella, hi havia un grup nombrós, de més de 20 persones, algunes de les quals tocaven instruments musicals i d’altres ballaven, sense distàncies. En aquest cas, els agents s’hi han apropat i els han demanat que finalitzessin la seva actuació i marxessin de la zona. Molts han criticat la forta presència policial malgrat l’absència de confinament nocturn.

A banda del moviment dels furgons pel llarg de tot el passeig, agents de la Urbana també s’hi han passejat a peu i amb moto, tot aturant-se a parlar amb algunes persones per recordar-los les mesures d’higiene i de seguretat, així com advertir-los que no podien consumir menjar ni begudes a l’aire lliure. En qualsevol cas, la policia municipal ha optat per l’avís i la pedagogia abans que la sanció.

El Born, de nou amb multitud de persones

La mateixa actuació ha seguit tant la Urbana com els Mossos d’Esquadra al Born, on la multitud de persones era encara més evident: gent xerrant i bevent i menjant al carrer, part de la qual sense la mascareta posada i sense guardar distàncies. En aquest cas, la majoria eren turistes, provinents d’indrets com França o Alemanya. Aquí també els agents policials demanaven a tothom qui no duia la mascareta que se la posés i que garantís la separació amb altres persones.

El passeig de Born ple de gent i patrulles de la Guàrdia Urbana

Aquest és el primer vespre-nit en què el dispositiu policial nocturn a la ciutat s’ha avançat a les 20 h, amb l’objectiu d’evitar aglomeracions com les que es van produir la setmana passada en alguns punts de la ciutat. La Guàrdia Urbana ha reforçat el torn de nit amb un 30 % més d’agents i, sumant-hi els Mossos d’Esquadra, hi haurà mig miler d’agents patrullant per la ciutat. També es vigilarà amb especial atenció la venda d’alcohol al carrer passades les 23 h i les botellades.

Dispositius dinàmics i també de fixos

Tant el de Lluís Companys com el del Born eren dispositius policials fixos. A banda dels dinàmics (aquells que circulen per diversos punts), aquest cap de setmana n’hi ha d’immòbils en punts considerats conflictius, on la setmana passada es van veure concentracions massives. Per exemple, les places de Gràcia i de Ciutat Vella o també les platges.

En aquests espais es treballarà fins a la nit de diumenge per dissuadir possibles multituds, però les sancions no seran una prioritat, segons ha afirmat el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle: “No posarem un policia darrere de cada ciutadà”. La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra es van reunir aquest dijous per coordinar les actuacions de cara al cap de setmana.