albert garcia el pais

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha convocat dues concentracions per reclamar l’absolució del fotoperiodista Albert Garcia. La primera serà dijous, 7 d’octubre, a les 10 h davant la Delegació del Govern espanyol, al carrer de Mallorca amb Pau Claris, mentre que la segona tindrà lloc el 14 d’octubre, a les 9 h, davant de la Ciutat de la Justícia.

La policia espanyola va detenir Albert Garcia el 18 d’octubre del 2019, a la plaça d’Urquinaona, mentre informava per al diari ‘El País’ de les protestes posteriors a la sentència del judici contra els líders del procés independentista. Està previst que el judici se celebri el 14 d’octubre a la Ciutat de la Justícia, motiu pel qual s’hi ha convocat la segona concentració.

La fiscalia li atribueix dos delictes d’atemptat contra agents de l’autoritat i un delicte lleu de lesions, pels quals li demanen 18 mesos de presó, una pena de multa de 40 dies i una indemnització. El Col·legi de Periodistes també ha difós un manifest, juntament amb altres associacions del sector, en què expressa el seu suport a Garcia i qualifica les acusacions en contra seva de “muntatge policial basat en un relat farcit de falsedats per justificar una detenció injusta, desproporcionada i repressiva”.

“Un atac a la llibertat de premsa”

En aquest sentit, les entitats que signen el manifest subratllen l’existència d’imatges enregistrades de la detenció, que asseguren que “proven que, en cap cas, no hi va haver agressió, desobediència o obstrucció”. A més, denuncien que “el judici a Albert Garcia és un judici a tota la professió i un atac a la llibertat de premsa”, alhora que recorden que “no és el primer cas en què els cossos de seguretat agredeixen professionals de la informació”.

A banda de l’absolució de Garcia, el Col·legi de Periodistes també exigeix “la derogació de la llei mordassa”, ja que considera que “limita els drets i les llibertats civils que s’han de gaudir en democràcia” i provoca una “gran indefensió” als professionals de la informació. En aquest sentit, afirma que “cada vegada són més les traves per garantir el dret a la informació de la ciutadania” i recorda que la Comissió Europea acaba de fer públiques unes recomanacions als estats membres, després d’observar “un augment dels casos d’intimidació a la premsa”.