Els italians que viuen a Barcelona n’estan farts. Són la comunitat estrangera més nombrosa de la ciutat i per renovar o expedir el passaport i el document d’identitat els resulta impossible aconseguir una cita al Consolat d’Itàlia de Barcelona. El més habitual és esperar mesos per ser atesos i per això denuncien un mal funcionament de l’organisme i desatenció en un assumpte tan important com la documentació.

Cinc mesos per fer el document d’identitat

El Simone Calzolari fa setmanes que cada dia intenta aconseguir hora per fer un document d’identitat a la seva filla nascuda fa poc, però fins ara no ha tingut èxit. I sense aquest tràmit no pot viatjar amb la bebè fora de l’estat espanyol. Com ell es troben molts altres ciutadans italians que viuen a la ciutat. La Daniela ha aconseguit aquest divendres renovar els passaports d’ella i les seves dues filles, però per tenir cita van haver de fer una resolució legal, després de cinc mesos d’intents infructuosos.

Sense sortir del país i sense comptes bancaris

Els italians crítics amb la situació creuen que el consolat no està complint amb les seves funcions. “Sense DNI ni passaport no pots sortir del país, i quan demanes cita és precisament perquè ha de caducar en breu el nostre document, no podem ni anar a veure la família” es queixa la Daniela. Hi ha però altres afectacions greus. Sense la documentació en vigor es poden bloquejar els comptes bancaris, i hi ha qui s’ha quedat sense cobrar la nòmina ni les pensions.

Venda irregular de cites a través de les xarxes socials

La plataforma web per aconseguir cita és el malson dels italians que han de fer tràmits. Cada dia el consolat obre unes poques cites i ho fa a les 20 h, però els afectats expliquen que en només uns segons es col·lapsa i ja no es pot aconseguir hora. L’Anna Papavero és una de les representants de la comunitat italiana a Barcelona al consolat en un òrgan consultiu, el Comites, i denuncia venda il·legal de cites a través de les xarxes socials, per les quals arriben a demanar 150 o 200 euros. “Hi ha màfies que bloquegen el sistema i revenen les cites. Ho hem vist a les xarxes socials, on hi ha perfils d’usuaris que capten la gent que està desesperada per renovar documents”, ha explicat Papavero.

Concentració de protesta al Consolat d’Itàlia

Aquesta italiana que lluita per millorar el funcionament del Consolat d’Itàlia a Barcelona és una de les convocants d’una concentració aquest dissabte davant de l’organisme estatal italià. De fet, la protesta s’ha organitzat perquè fa un any i mig que la situació ha empitjorat.

Tot plegat afecta 45.000 persones amb nacionalitat italinana a Barcelona, i més de 60.000 a tot Catalunya. Es tracta de ciutadans nascuts a Itàlia i que en mantenen la nacionalitat i també d’estrangers extracomunitaris, sobretot de l’Argentina, Xile o l’Uruguai, que tenen passaport italià. A més, el consolat de Barcelona també té competències per gestionar els tràmits dels italians que viuen al País Valencià, les illes Balears, l’Aragó, Múrcia i Andorra, i tots plegats sumen unes 120.000 persones.