@Jordihoo tempesta a Barcelona
Imatge de la tempesta del juliol a Barcelona Autor: @Jordihoo

Tocat però no enfonsat. Un canvi de temps ens portarà una línia de tempestes que farà que la temperatura baixi notablement entre demà i dimecres. Evidentment continuarà fent calor, però durant un parell de dies l’ambient recordarà més al setembre, i més endavant no es veu més que una recuperació de la temperatura que ens portarà l’ambient de finals d’agost.

Les tempestes, més probables i fortes a ponent i el sud

El pas d’un petit embossament d’aire fred serà el causant d’aquesta inestabilitat en el temps. A hores d’ara s’espera una línia de tempestes que pugui descarregar amb força calamarsa o pedra que entrarà a Catalunya des de l’Aragó demà de bon matí. Deixarà tempestes fortes a ponent, els Pirineus i el terç sud de Catalunya i avançarà lentament cap a l’est, alhora que s’anirà desdibuixant. En el cas de la costa, no sembla que hagi de ser tan potent com el canvi de temps de la setmana passada. 

A Barcelona no està clar que hi arribi a ploure

I és que l’aire fred marxarà molt ràpid cap al sud de França i la part més activa quedarà cap a l’oest i el nord de casa nostra. Quedarem a l’expectativa que ens pugui arribar, més afeblit, de les tempestes de ponent o bé de la formació d’algun patac d’aigua local, atesa l’energia que hi ha, amb molta xafogor prèvia i una aigua del mar molt calenta.

Tot i això, a Barcelona no és segur que arribi ni tant sols a ploure. Ara bé, malgrat tot, el descens de la temperatura (que ja es nota avui) tindrà continuïtat demà i dimecres, tant si plou com si no. Respirarem molt millor de dia, però especialment de nit, quan les mínimes tornaran a acostar-se més als 20 ºC que als 25 ºC. Quedaran enrere les nits tòrrides.

Meteograma per a Barcelona en què es veu la sotragada de temperatures prevista per a demà i dimecres. font: wetterzentrale

La canícula quedarà enrere… i sense indicis que hagi de tornar

L’estiu ara sí que sembla que podria fer una passa enrere sense retorn. A la clatellada de les temperatures dels propers dies se sumarà que més endavant només s’albira una recuperació de la calor normal de finals d’agost. Fins i tot, i coincidint amb els darrers dies del mes, podria arribar-nos un nou canvi de temps, encara per confirmar.

Sigui com sigui, arribarem al setembre sense grans calorades, amb nits dormir més bé, havent passat la tradicional canícula, amb gairebé dues hores menys de sol que al solstici i ja serà setembre. L’estiu encara tindrà corda, evidentment, però potser la part més dura hagi quedat ja definitivament enrere.