Mig centenar de persones s’han concentrat aquest dimecres al vespre per rebutjar la mort d’una persona sense llar localitzada dimarts en un portal del carrer del Consell de Cent, a la Nova Esquerra de l’Eixample. La protesta s’ha organitzat en el mateix punt en què es va trobar la víctima i on s’han encès espelmes per recordar-la.

Els concentrats han reclamat una llar digna per a tothom i han recordat que “la pobresa mata persones”. Després de l’acte d’encesa d’espelmes, els veïns han fet un minut de silenci per homenatjar-lo. Aquest dimecres, més de 24 hores després de la localització del cos de la víctima, encara continuaven les seves pertinences en el portal on dormia.

Minut de silenci al portal on es va trobar morta una persona sense llar

Un “assassinat” amb responsables

La Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample i el Grup d’Habitatge de Sants són dues de les entitats que han difós la crida per participar en la concentració. En un manifest llegit durant la protesta, qualifiquen la mort de la persona sense llar d’“assassinat perpetrat pel model econòmic” que regeix Barcelona, un model que, han afegit, té noms i cognoms. Acusen la Generalitat i les grans entitats bancàries del país de ser-ne responsables.

Les persones concentrades també han exigit a l’Ajuntament de Barcelona que trobi “solucions dignes” per posar fi a la realitat de les persones sense llar, més enllà d’oferir-los espais que “amaguen el conflicte i perpetuen de manera assistencial la misèria que comporta no tenir casa“.

La d’aquest dimarts és la tercera persona sense llar trobada morta als carrers de Barcelona en una setmana, després que les dues primeres presentessin símptomes d’hipotèrmia. De moment, es desconeix el resultat de l’autòpsia feta a aquesta darrera víctima mortal, si bé els Mossos d’Esquadra han confirmat que el cos no presentava signes de violència.

L’Ajuntament desconeix qui era la víctima

La persona no tenia documentació ni tampoc era coneguda pels equips de carrer dels Serveis Socials. L’Ajuntament creu que havia arribat recentment a Barcelona, ja que a entitats com Arrels Fundació tampoc no els consta haver-hi mantingut cap contacte.

Les entitats que treballen en l’atenció i assistència a persones sense llar asseguren que aquesta mort era evitable, igual que qualsevol altra, i insisteixen que cal millorar els recursos d’allotjament oferts per les administracions. Sobre aquesta qüestió, el consistori assegura que “ha doblat els esforços” per evitar que ningú dormi al ras, però que Barcelona no pot donar resposta “en solitari” a un problema que, apunta, és global a Catalunya. Per això, demana una major implicació de la Generalitat.