Era una petició històrica dels veïns de la Barceloneta i serà realitat d’aquí a un any. L’alcalde, Xavier Trias, i el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, han presentat avui el projecte de l’ oficina conjunta de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra que s’ubicarà al número 32 del passeig de Joan de Borbó. De fet, serà la primera de la ciutat en la qual treballaran conjuntament els dos cossos de seguretat “com  una policia única” perquè, segons ha explicat Trias, els ciutadans “no tenen perquè distingir les competències entre un cos i l’altre”.

La intenció de l’Ajuntament i la Generalitat és que amb aquesta oficina s’aprofundeixi en la col·laboració entre els dos cossos policials. Un treball conjunt que ja ha donat resultats “molt positius”, segons ha explicat Espadaler en altres iniciatives, com el patrullatges conjunt al metro que ha fet disminuir un 11% els delictes al suburbà l’últim any. Pel conseller d’Interior “el ciutadà quan té un problema no mira de quin color és la gorra de l’agent” sinó que el que reclama és una “atenció immediata”.

L’oficina policial permetrà la recepció conjunta de denuncies ciutadanes i també acollirà la seu de la Unitat de Platges de la Guàrdia Urbana. Una unitat que ha anat creixent els últims anys i que aquest passat estiu ja tenia 90 agents treballant-hi, tant de paisà com uniformats. L’edifici, que el va adquirir l’Ajuntament l’any passat, té cinc plantes i 685 metres quadrats i ja s’ha començat a rehabilitar. De fet, està previst que es pugui inaugurar l’any vinent.

L’anunci de la nova oficina de policia de la Barcelona es va fer el mes d’agost, dies després que esclatés el conflicte de l’incivisme a la Barceloneta. Va ser Alberto Fernández Díaz qui va avançar que l’Ajuntament i el Ministeri de l’Interior treballaven per reobrir al número 32 del passeig de Joan de Borbó unes antigues dependències de la Policia Nacional que feia anys que estaven en desús.

Barcelona necessita més Guàrdia Urbana

L’alcalde Trias ha aprofitat la presentació d’aquesta oficina conjunta per reclamar al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, la necessitat d’augmentar el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana de la ciutat. Fins ara la Llei de pressupostos generals de l’Estat només permet reposar les places que queden buides per jubilacions o baixes. Segons l’Ajuntament, la plantilla “idònia” de Barcelona hauria de ser de 3.200 agents,  mentre que en l’actualitat només n’hi ha 2.900.