En la compareixença posterior a la reunió de govern, el conseller Felip Puig ha recordat que aquest febrer el govern tindrà “articulat i constituït” el fons de pobresa energètica, que disposarà d’una partida inicial de 10 milions d’euros. Tot i així, aquest pressupost inicial es preveu que s’ampliï amb “aportacions específiques de les empreses”, una de les demandes principals del tercer sector, i també amb “grans consumidors i iniciatives de la solidaritat institucional i ciutadana”.

La gran novetat és que a partir de l’abril o el maig, el govern començarà a “passar comptes amb les empreses” per atendre els deutes per impagaments, tant passats com presents. Seran les primeres converses per donar utilitat al fons i encaminar les ajudes de la Generalitat. Puig, a més, ha dit que aquest pas serà clau per tenir informació acreditada de les famílies afectades per casos de pobresa energètica, ja que hi ha diferència entre les estadístiques i les realitats concretes.

El conseller ha repetit que “a Catalunya, per llei i per compromís, a ningú en situació de pobresa no se li talla el subministrament” d’aigua, llum o gas si s’utilitzen els “canals adequats”. És a dir, les ajudes s’han de vehicular a través de Serveis Socials, que s’encarreguen d’acreditar que la família es troba en una situació de precarietat econòmica. Per això, Puig ha dit que no pot respondre de les situacions que no utilitzen el protocol establert.

Més de 4.000 ajudes per pobresa energètica

D’altra banda, durant el 2014 el consistori ha dedicat 634.426 € a ajudar famílies en situació de pobresa energètica i evitar els talls de subministrament d’aigua, llum o gas. Es tracta d’una partida específica destinada a cobrir aquestes necessitats i que ha permès oferir 4.032 ajudes a persones en situació de precarietat econòmica que s’han canalitzat des dels centres de Serveis Socials.