Passaven pocs minuts de les nou del matí quan els examinadors han repartit la primera prova català. Els alumnes s'ha trobat sota els ulls dos textos: un de 'Tirant lo Blanc' i l'altre sobre l'ús d'Internet en la societat actual. JUAN GARRIDO, alumne de 4t d'ESO de l'Institut Valldemossa "Estava una mica nerviós però penso que m'ha anat molt bé, m'ha resultat molt fàcil." ARIADNA SERRA, alumna de 4t d'ESO de l'Institut Valldemossa "Ha sigut fàcil d'entendre, el segon text ha sigut una mica més difícil perquè tenia molta informació però la majoria ha anat bé." JORDI DOMÈNECH, alumne de 4t d'ESO de l'Institut Valldemossa "Al veure que alguns professors no valoraven aquesta prova no m'he posat tan nerviós com pensava i ha sigut bastant fàcil perquè és una llengua que domino bastant i la parlo a casa." Aquestes avaluacions no són vinculants i no afecten en principi l'expedient acadèmic de l'alumne, però sí que hi ha professors i centres que els utilitzen de prova puntuable. MARIA JOSÉ MARTÍNEZ, directora Institut Valldemossa "Són models objectius i externs que ens van molt bé per revisar i estandaritzar els resultats i els utilitzem sovint com a nota de referència." Una altra de les matèries avaluades avui eren les matemàtiques. Demà, segon i darrer dia, serà el torn de castellà i llengua estrangera, que en la majoria de casos és l'anglès. És el quart any consecutiu que es fan aquestes proves però aquest és el primer curs que tenen un caràcter obligatori. Una mesura que ha pres el departament d'Ensenyament després que l'any passat 700 alumnes es neguessin a fer-les com a mesura de protesta contra les retallades i les reformes educatives. Un fet que no ha evitat, però, que el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans hagi tornat enguany a fer una crida a boicotejat les proves. No ha estat el cas d'aquest institut de Nou Barris on tots els alumnes, si més no avui, han fet els exàmens.

Els estudiants s’han trobat a primera hora del matí amb les proves de llengua catalana. Els textos triats han estat un fragment de ‘Tirant lo Blanc’, de Joanot Martorell, i un assaig sobre ‘La joventut catalana al segle XXI’, de Pau Serracant i Roger Soler, en què els joves han hagut de contestar preguntes sobre aquests textos. Després han escrit una redacció sobre com seria un dia sense Internet. Alguns dels alumnes de l’Institut Valldemossa, del districte de Nou Barris, han assegurat que les proves en llengua catalana els han resultat “fàcils”. Les avaluacions no afecten l’expedient acadèmic de l’alumne, però sí que hi ha centres que les utilitzen com a prova puntuable: “Ens van molt bé per revisar i estandaritzar els resultats i els utilitzem sovint com a nota de referència”, ha dit María José Martínez, directora de l’Institut Valldemossa. En aquesta convocatòria s’avaluen 12.775 alumnes de Barcelona.

Després de quatre anys consecutius fent les proves, aquest és el primer any en què les avaluacions són obligatòries. En la darrera convocatòria uns 700 estudiants no es van examinar per protestar contra les retallades en educació.