Per fi ho han aconseguit. Després de 37 anys de lluita veïnal, les excavadores posen fi als murs que separen Can Batlló del barri. JOSEP MARIA DOMINGO, Centre Social de Sants. "Vull expressar la meva emoció i la de la gent que ha treballat en això des de fa molts anys. Aquesta és una reivindicació d'aquelles que mai no consideràvem perduda, però sí molt llunyana." JORDI MARTÍ, regidor de Sants-Montjuïc "Després d'un any i mig de lluita i de compromís cívic i polític, hem aconseguit fer això que estem fent avui: posar a disposició de la ciutadania i del veïnat una de les últimes grans peces de Barcelona que requerien un desenvolupament urbanístic important." Per aconseguir-ho, encara queda molta feina. Durant les properes setmanes, es tiraran dos murs i vuit locals. Alguns veïns, però, ja pensen com serà aquesta zona de Can Batlló d'aquí a uns anys. ENRIC JARA, Comissió de Veïns de la Bordeta "Aquí, en aquest tros que s'està enderrocant, va la primera promoció de pisos de protecció oficial." No tothom ha vist amb la mateixa alegria el pas endavant que s'ha fet a Can Batlló. Per fer els primers enderrocs, ha calgut que veïns com el Miquel deixessin casa seva. Ja en fa unes setmanes, però encara esperen que l'Ajuntament els busqui un pis per reallotjar-los provisionalment. MIQUEL GOMBAU, veí "Ara estem vivint nòmadament. Fins al dia 22 no tindrem un pis provisional. Jo el que vull és un pis al meu barri." A l'interior del recinte encara hi ha activitat. La majoria d'industrials han marxat després de rebre la indemnització de l'Ajuntament, però alguns encara treballen en espera de rebre la compensació econòmica que la Generalitat els va prometre.
L’Ajuntament de Barcelona ha començat aquest dimarts els enderrocs de vuit locals de Can Batlló, per tal de començar l’obertura del recinte fabril al barri. Els enderrocs afecten sis locals situats al carrer de la Constitució, i dos locals més del carrer de Parcerisa. Els treballs d’enderrocament també afecten dos murs, un situat al carrer de la Constitució i un altre al carrer Parcerisa, per tal de facilitar l’accés a peu pel recinte de Can Batlló.
Des de fa poques setmanes que el recinte fabril és titularitat de l’Ajuntament i per aquest motiu els enderrocs no han pogut començar fins ara. L’Ajuntament de Barcelona també va aprovar, al plenari del 8 de març, una partida de gairebé tres milions d’euros per pagar les indemnitzacions dels industrials que encara treballaven a les fàbriques de Can Batlló. Concretament, s’han fet efectives un total de 18 indemnitzacions a 12 tallers petits i sis industrials.
Per una altra banda, també s’han cedit, de forma provisional, un total de sis locals a les entitats socials de Sants. En un d’aquests locals les entitats hi van muntar una biblioteca popular que gestionen de forma col·lectiva les mateixes entitats. Un grup d’uns 200 voluntaris també treballa per convertir part d’aquests espais en un petit auditori.
Durant aquest 2013, també es preveu començarà a planificar les primeres promocions d’habitatges de promoció pública en aquest espai.