L'escola bressol El Roure tanca portes. Al cas de lipoatròfia semicircular detectat fa unes setmanes en un alumne s'hi han de sumar avui tres casos més, el d'un altre infant i els de dos treballadors del centre. Ara bé, l'Ajuntament matisa que el diagnòstic de moment no és 100% segur. Tot i això s'ha pres la decisió de tancar l'escola de manera provisional. A partir d'ara s'analitzarà quines poden ser les causes que han provocat aquest trastorn i s'actuarà en conseqüència. Els primers anàlisis aixequen dubtes. GERARD ARDANUY, regidor d'Educació "La lipoatròfia es planteja normalment en un tipus d'edifici i de treballs que no encaixa amb la tipologia d'edifici de l'escola bressol. Per això quan estiguem treballant en l'informe complet, tècnic, i tinguem tota la fotografia en detall prendrem les determinacions per corregir allò que haguem detectat que no acaba de quadrar-nos." L'Ajuntament ofereix als pares dels 87 alumnes de l'escola revisions mèdiques amb un equip especialitzat de l'Hospital de Sant Pau. A més, es parlarà amb les famílies per tal de reubicar els nens mentre duri el tancament. Paral·lelament, l'Agència de Salut Pública de Barcelona demana que no es sobredimensioni el problema. CRISTINA INIESTA, delegada de Salut de l'Ajuntament "No és una malaltia. És un trastorn de la salut que és reveresible, que no és contagiós. El teixit adipós es torna a recuperar quan ets fora uns mesos de l'edifici afectat." L'escola bressol El Roure és al costat de la Biblioteca Agustí Centelles que va tancar el mes de desembre passat perquè es van detectar casos de lipoatròfia en alguns treballadors. Al matex edifici de la biblioteca continua oberta una planta on hi ha una ludoteca. Això preocupa alguns pares. ROSA SÁNCHEZ "Volem que s'hi faci una revisió, podrien donar-se casos com els d'aquests dies." El consistori ja ha demanat que els treballadors de la ludoteca es facin revisions per comprovar que no hi ha casos de lipoatròfia. Pel que fa a la biblioteca, aviat començaran les obres de remodelació que n'han de permetre la reobertura.

L’Ajuntament confirma que la guarderia està tancada “a tots els efectes”. Amb tot, tres educadors hi han acudit per fer-se càrrec, durant unes hores, d’aquells nens els pares dels quals no han pogut amb tant poc marge de temps trobar una alternativa. La idea, però, és que tots els nens de l’escola bressol siguin recol·locats en altres centres.

El tancament preventiu de l’Escola Bressol El Roure s’ha produït pel diagnòstic de dos casos de lipoatròfia en nens d’entre 1 i 2 anys i dues treballadores. Des de l’Ajuntament asseguren que es faran els anàlisis pertinents per esbrinar què passa a l’edifici. Tot i això, el regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ha assegurat que no s’aprecien les causes comunes que s’associen a aquest trastorn que tenen els anomenats edificis malalts.

Revisions mèdiques a tots els menors

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que es facilitarà una revisió mèdica a tots els alumnes amb un metge especialista a l’Hospital de Sant Pau. De fet la doctora Eulàlia Baselga, dermatòloga del centre hospitalari, va ser qui va diagnosticar a mitjans de març el primer cas de lipatròfia infantil. I precisament aquest és un menor de l’Escola Bressol El Roure. Dijous passat BTV va avançar la informació sobre el primer cas de lipoatròfia detectat en un nen d’aquest centre escolar. L’IMEB i l’Agència de Salut Pública van encarregar la revisió de totes les instal·lacions de l’equipament. Els resultats van descartar que el centre reuneixi les condicions per poder vincular l’escola bressol a la patologia del nen.

Des de l’Agència de Salut Pública han informat que la lipoatròfia no és una malaltia sino que és un trastorn i que és reversible. Salut ha explicat que el trastorn desapareix en 6 mesos sempre que el pacient no s’acosti a la zona afectada. Aquesta és una lesió del teixit anomenat adipós i que és provocada per l’electricitat estàtica de l’entorn. Habitualment produeix la desaparició parcial del greix del cos, sobretot en braços i cames.

Reubicació dels menors en altres escoles

El govern municipal treballa en la reubicació dels 87 alumnes en d’altres escoles bressol. Segons han explicat aquest dilluns, contactaran amb les famílies el més aviat possible per oferir-los una solució. Els pares i mares dels nens i nenes han declinat donar la versió dels fets.

L’escola i la biblioteca Agustí Centelles comparteixen edifici

El cas és que la guarderia està ubicada al mateix edifici on es troba la biblioteca Agustí Centelles que va tancar fa quatre mesos perquè s’havien detectat diversos casos de lipoatrofia. El regidor Ardanuy ha explicat que s’han acabat els treballs d’analisi a la biblioteca i que en breu començaran les obres per solventar el problema. Es canviarà el terra i tots els materials que provoquen una sobrecàrrega d’electricitat estàtica en l’ambient. Ardanuy ha anunciat que tot el personal que treballa a la ludoteca, ubicada també a la biblioteca i que segueix oberta, passaran també una revisió mèdica.