La convocatòria de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha aplegat centenars de persones, tant activistes del moviment com manifestants, que s’han concentrat a les 10 del matí al carrer de Balmes i s’han dirigit a peu fins a l’oficina de Bankia de l’avinguda Diagonal. Els manifestants han elegit aquest punt per protestar perquè es tracta de l’edifici on es troba el departament Recuperació de Catalunya Sud de Bankia, encarregat d’embargar els habitatges a les persones que no paguen la hipoteca.

Activistes i manifestants s’han manifestat sense causar incidents. No han accedit a l’edifici ni tampoc no han estat rebuts per cap representant de Bankia, però s’han manifestat a la porta i han tallat l’avinguda Diagonal durant uns minuts. L’acció s’emmarca en una campanya que la PAH ha anomenat “Primavera verda” en resposta a les crítiques del Partit Popular i per mostrar el suport a les mesures de la iniciativa legislativa popular, que promou la dació en pagament retroactiva, el lloguer social i la moratòria de desnonaments.

La portaveu de la PAH Mercedes Castro ha assenyalat que Bankia és una de les entitats intervingudes amb més diners públics i, a la vegada, de les que més hipoteques executen i més desnonaments ordenen. Castro ha explicat que la PAH demana a Bankia un “interlocutor vàlid” i que l’entitat adopti un protocol de funcionament que inclogui la suspensió de les execucions hipotecàries durant un mes.

Manos Limpias denuncia Ada Colau

Aquest mateix dilluns s’ha fet públic que el col·lectiu Manos Limpias ha denunciat davant el fiscal general de l’Estat la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, com a presumpta inductora i cooperadora en delictes d’amenaces i coaccions pels “escraches” que s’estan portant a terme als polítics.

Manos Limpias ha presentat la denúncia davant la Fiscalia General perquè es plantegi davant l’Audiència Nacional “com a òrgan competent”, ja que consideren que “s’han amenaçat diputats que formen part del poder legislatiu i d’altres altes autoritats de l’Estat”, com és el cas del president del Congrés i la vicepresidenta del Govern. El sindicat ultradretà considera que les accions de protesta prop de les cases de representants polítics “són fets delictius” que “desenvolupa la PAH contra representants de la sobirania nacional i la màxima dirigent de la qual és l’activista Ada Colau”. El col·lectiu nega que tingui intenció de criminalitzar el moviment dels afectats per la hipoteca.