L’Ajuntament de Barcelona activa aquest dissabte la fase d’alerta de l’operació Fred a la ciutat. Concretament, el pla es posarà en marxa a partir de les 21 h davant la caiguda de la temperatura a Barcelona, que està previst que pugui apropar-se als zero graus. La fase d’alerta de l’operació Fred està adreçada a les persones que dormen al ras, un col·lectiu especialment vulnerable davant les baixes temperatures.

La fase d’alerta preveu la mobilització de professionals del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB), del Servei d’Atenció Social al Sensellarisme a l’Espai Públic (SASSEP) i de la Creu Roja perquè gestionin un dispositiu específic als carrers de Barcelona. El dispositiu consisteix a contactar amb persones que dormen al ras per convidar-les a refugiar-se als equipaments municipals específics que s’habilitaran amb l’activació de l’operació Fred en fase d’alerta.

262 places addicionals per pernoctar-hi

L’operació Fred en fase d’alerta comporta, també, la posada en marxa de 262 places addicionals per acollir les persones que hi vulguin anar a dormir. Concretament, 75 places al Centre d’Acolliment d’Emergències (CAE) que ja estan en funcionament des de l’1 de desembre, 73 més al mateix CAE a través de la instal·lació de llits en sales polivalents i altres espais del centre; 34 places només per a dones al Centre d’Estades Breus que hi ha al CUESB i 80 places a l’equipament municipal que hi ha situat al passatge del Dos de Maig.

350 atesos en prop de dos mesos

Com cada any, l’operació Fred s’ha activat en fase preventiva entre els mesos de desembre i març amb l’objectiu que les persones que dormen al ras puguin fer estades puntuals i rebre atenció social i sanitària en espais concrets. Des de l’activació d’aquest any, l’1 de desembre, s’han atès 350 persones (287 homes i 63 dones).

Barcelona va activar per última vegada la fase d’alerta de l’operació fred el 2018. De fet, es va posar en marxa en dues ocasions per temperatures properes als 0 ºC.