La Creu Roja i la fotògrafa Monica Das Neves presenten l’exposició “Crossing lives: Històries de persones. Retrats d’humanitat” a la seu de la Creu Roja de Barcelona. Es tracta d’una mostra d’un centenar de fotografies que dona veu a persones en extrema vulnerabilitat. Es tracta d’usuaris dels serveis de salut de la Creu Roja, un col·lectiu que s’ha vist greument perjudicat arran de la pandèmia. L’exposició també vol donar visibilitat a les persones voluntàries i tècniques que formen part de l’entitat.

Els protagonistes dels retrats són usuaris de diferents serveis de salut de la Creu Roja a la ciutat, com poden ser persones amb problemes d’addiccions, dones que exerceixen el treball sexual o persones grans amb problemes d’aïllament. “Amb aquesta exposició volem donar veu a persones que existeixen però que moltes vegades la societat no veu”, diu Josep Quitet, president de Creu Roja Catalunya. “Volem mostrar les vides dels nostres usuaris com a lliçons de vida i de valentia“, afegeix Enric Morist, coordinador de Creu Roja Catalunya.

Són històries de vida que són lliçons de valentia
Creu Roja Catalunya

Les instantànies són de la fotògrafa Monica Das Naves, que elogia la valentia i sensibilitat dels protagonistes: “Agraeixo que hagin compartit amb mi la seva vida, després de molts dies de preguntes i fotografies”. Cada fotografia conté una frase que resumeix la història de la vida del protagonista, que s’amplia amb un codi QR.

Més persones vulnerables ateses

Durant aquests gairebé dos anys de pandèmia, la Creu Roja ha comprovat l’augment de la vulnerabilitat de les persones ateses amb drogoaddiccions, així com un major empobriment, deteriorament de l’estat de salut i increment de les seves dificultats d’interacció social. Al llarg del 2020 l’organització ha atès prop d’un miler de persones al centre integral d’assistència i seguiment a les drogodependències. També ha atès 1.650 dones que exerceixen el treball sexual, a qui s’ha proporcionat assessorament en prevenció de malalties de transmissió sexual, capacitació en promoció i prevenció de la salut, suport emocional i informació sobre funcionament i recursos de la xarxa pública sanitària.