Aquest divendres a ‘El matí de Barcelona’, de BTV ràdio, hem volgut comprovar “in situ” si l’arribada de la nova estació es comença a fer evident d’alguna manera en l’arbrat de la ciutat. Per fer-ho ens hem desplaçat fins al Parc de la Ciutadella on, sorprenentment, l’aspecte aparent en alguns sectors era totalment tardorenc.

És el cas del passeig dels Til·lers, on els til·lers mostren bona part del fullatge esgrogueït i sec, o fins i tot,  sense fulles en alguns casos. Els plàtans d’ombra del passeig de Pujades han començat a deixar el color verd enrere i aquests dies hi destaquen més les tonalitats ocres o tirant a marronoses. Aquest fet també s’estén a molts exemplars d’aquesta espècie distribuïts al llarg de la ciutat. Paradoxalment, en canvi, arbres com els lledoners o els àlbers de la Ciutadella mantenen encara l’aparença verda de l’estiu.

Per què cauen les fulles?

Cal recordar que la caiguda de les fulles és fruit d’un conjunt de canvis fisiològics complexos que es produeixen a l’interior dels arbres. Aquests canvis s’estimulen amb l’escurçament de les hores i la intensitat de la llum associades a la tardor, però també s’acceleren quan baixen les temperatures.

Falsa tardor a Barcelona

El cert és que els colors tardorencs d’aquests dies dels til·lers del Parc de la Ciutadella, o de la rambla de Catalunya entre altres punts de la ciutat, no rau tant en l’arribada de la tardor astronòmica, sinó en el fet que es tracta d’una espècie pròpia de zones més temperades i plujoses del centre d’Europa, i a Barcelona hi malviu durant l’estiu a causa de la sequera i la calor. L’asfalt i el ciment, a més, no solen beneficiar ni aquest ni altres arbres urbans com els plàtans. Aquests darrers també han notat enguany força els efectes la sequera i la plaga del tigre del plàtan.

Espècies més ben adaptades al clima mediterrani de Barcelona, i a l’eixut estival, com els lledoners, l’arbre de l’amor o les tipuanes mantenen aquests dies el fullatge ben verd i l’aspecte és el que haurien de tenir per aquestes dates.