(ACN/Redacció) Un equip d’informadors alertaran els visitants de la serra de Collserola durant la temporada de caça del porc senglar, que es va iniciar la setmana passada, segons ha anunciat aquest dimecres el Departament d’Acció Climàtica. La Federació Catalana de Caça ha contractat aquest personal amb el suport de les societats de caçadors locals. Amb aquesta acció es pretén reforçar la seguretat de l’espai. Les batudes programades s’aniran fent fins al mes de febrer del 2024 i es repartiran entre els municipis de Cerdanyola del Vallès, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. A banda, la conselleria preveu constituir aquest octubre un nou model per controlar l’espècie, que fa anys que augmenta.

Cinc informadors per batuda i amb armilles identificadores

Els informadors van equipats amb armilles identificadores i s’encarreguen d’explicar als usuaris de la zona que s’està realitzant l’activitat de la caça. També recomanen no accedir a la zona durant el temps que dura la batuda, ja que els accessos estan tancats per decret dels ajuntaments, i reforcen la senyalització obligatòria. Es calcula que calen cinc informadors per batuda, tot i que depèn de la dimensió.

Juntament amb el Parc Natural de Collserola, les batudes es comuniquen a la pàgina web de l’entitat perquè la resta d’usuaris puguin canviar amb prou temps els itineraris de la visita. A més, el parc emet avisos per xarxes socials els dies previs i el mateix dia de la batuda. Per garantir la seguretat, el Cos d’Agents Rurals examina prèviament la documentació dels caçadors i dels gossos que hi participen i confirma que les ubicacions i zones de caça són les adequades, que els accessos han estat senyalitzats i que disposen de personal informador.

Aquestes mesures tenen l’objectiu d’assegurar que les accions de caça en batuda es facin en condicions que evitin qualsevol accident en espais naturals on l’afluència de visitants esdevé un risc. Segons el departament, aquesta mesura milloraria l’eficàcia de la batuda i permetria el control adequat de la població de senglars, així com reduir els danys que aquesta espècie provoca.

Més control de la densitat dels darrers anys

La caça tradicional en batuda és un mètode més per controlar les poblacions amb una mitjana de 100 exemplars abatuts cada any. El 2022, les actuacions de control que es van fer a l’àmbit de Collserola van assolir el màxim històric amb 965 senglars capturats. D’aquests, el 61 % (593) va ser capturats en ambients urbans amb mètodes com la gàbia trampa, 99 en batuda i 273 amb aguaits nocturns amb arma de foc. Aquest esforç continuat ha permès rebaixar les densitats en cinc exemplars de senglar per quilòmetre quadrat.

Un dels objectius del Departament d’Acció Climàtica és reduir les densitats i els conflictes en les zones urbanes i evitar possibles danys a la població. En l’àmbit de Collserola, aquest mateix mes d’octubre s’iniciarà el procés de participació amb els diferents actors (administracions, entitats conservacionistes i de protecció dels animals, científics i experts de l’ecologia del senglar, societats de caçadors i entitats veïnals) que ha de permetre posar en marxa un nou model que apliqui accions de manera coordinada per reduir els efectes de la sobreabundància de senglars.

Senglars en zones urbanes

Les poblacions de senglar han augmentat la presència a les zones urbanes i periurbanes de moltes ciutats de Catalunya els darrers anys i han provocat riscos per a la salut de les persones i dels animals domèstics. Segons el departament, cada vegada més persones són ferides directament per exemplars d’aquesta espècie.

Malgrat que el comportament de les espècies de la fauna salvatge sol ser fugir de la presència humana, el porc senglar és una de les moltes que s’han adaptat a viure a prop de les persones, fins al punt de canviar els hàbits naturals. El massís de Collserola, envoltat de ciutats densament poblades, constitueix un hàbitat natural amb condicions molt adequades per a aquesta espècie.