Les mobilitzacions veïnals per salvar les cases del carrer de l’Encarnació

han obert un debat de fons: la catalogació d’edificis singulars. El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya considera que hi ha edificis que haurien d’estar protegits pel consistori i que ara mateix no ho estan. Per això, a petició de l’Ajuntament, treballa en un inventari d’immobles que tenen valor i cal conservar anomenat “Inventari d’Arquitectura Moderna”. El document s’està generant a partir de llistes qualificades de patrimoni urbà fent servir les dades provinents de l’arxiu digital del col·legi i esperen tenir-lo enllestit els mesos vinents. La seva degana, Assumpció Puig, ha explicat a betevé que la intenció és que “sigui com una llumeta” que adverteixi, quan s’hi vulgui fer una intervenció, “que l’edifici té un valor i que s’ha de mirar més bé que no pas com una llicència normal“.
De fet, a només uns metres del
número 15 del carrer de l’Encarnació, hi ha un edifici protegit. Segons l’arquitecte gracienc Juan Carlos Rodríguez, la seva singularitat “no supera la dels habitatges que han d’anar a terra”. Costa d’entendre, diu, aquesta diferència de criteri. De fet, Rodríguez denuncia que a Gràcia els edificis catalogats són escassos. Un fet que el sorprèn, i més si es compara amb altres districtes com el de l’Eixample. “Per a qualsevol actuació que s’hi faci hi ha d’haver un informe previ de Patrimoni”, explica. “Això també hauria d’existir a Gràcia perquè hi ha molts edificis de valor que no estan catalogats“, diu queixant-se l’arquitecte.

La Síndica de Greuges de Barcelona, preocupada

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, també comparteix la preocupació per preservar el patrimoni municipal. Per això, després de la mobilització veïnal al carrer de l’Encarnació, ha demanat a l’Ajuntament que revisi, perfeccioni i ampliï els catàlegs de patrimoni municipal. Si no es fa, diu, es corre el risc de perdre la identitat històrica dels barris. La petició ja estava inclosa en l’informe anual d’aquest organisme corresponent al 2017.

Comparteix a: