Les obres de les cases històriques del carrer de l’Encarnació han despertat crítiques d’alguns partits de l’oposició. El PDeCAT i el PSC coincideixen a retreure al govern municipal que s’hagi actuat tard, quan la propietat ja disposa dels permisos d’obres necessaris per enderrocar els edificis dels números 13, 15 i 17 d’aquest carrer de Gràcia. Entitats i veïns les consideren part de la història del barri i, per això, s’han mobilitzat per aturar-ne les obres.

El president del Grup Municipal del PDeCAT, Xavier Trias, ha remarcat que, si el govern municipal ha intervingut per replantejar les obres, ha estat “gràcies a la reacció dels veïns”. Trias ha dit que “l’Ajuntament bada i no té les idees clares”, i ha criticat que “no hauríem d’actuar per aquests impulsos sinó que hauríem de ser capaços de preveure les coses”. Sense pronunciar-se sobre la necessitat de declarar les cases patrimoni protegit, el líder del PDeCAT ha reclamat al govern municipal que les compri per fer-hi els equipaments que, segons Trias, manquen a la zona, com escoles bressol o centres oberts de dia per a gent gran. Planteja que es puguin seguir els mateixos passos que amb la Torre Garcini, que es va expropiar.

Per la seva banda, el regidor del PSC Daniel Mòdol ha denunciat “deixadesa” del govern municipal per “reaccionar a deshora, quan ja s’està enderrocant”. Mòdol ha demanat explicacions a Colau: “Volem saber què ha fallat en tot aquest procés, per què quan les màquines ja estan allà es plantegen si uns edificis d’aquestes característiques, de més de 100 anys d’antiguitat, tenen valor o no”. El grup socialista es mostra pessimista sobre la possibilitat que es pugui aturar l’enderroc de les finques. Tot i que consideren que s’ha de “mirar què es pot fer”, alerten que “segurament arribem tard”. Des del PSC afirmen que el govern municipal tenia coneixement de l’operació “com a mínim des de fa un any”, mentre se’n tramitava la llicència d’obres.

La síndica reitera que cal revisar els catàlegs de patrimoni

Després que es fes públic el cas del carrer de l’Encarnació, la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, s’ha mostrat preocupada “per la pèrdua de valor històric i identitat pròpia dels barris“. Per això, ha tornat a reclamar a l’Ajuntament que es revisin els catàlegs de patrimoni municipal.

La petició ja estava inclosa en l’informe anual que d’aquest organisme corresponent al 2017. La síndica remarca que, entre les queixes que li van arribar l’any passat, n’hi ha diverses que estan “vinculades a la concessió de llicències d’obres en espais en què es qüestionava que les obres fossin compatibles amb la conservació adequada d’aquests béns”.