ALBERT CLARET, president del Consell de la Juventut de Barcelona "El què demanem és que es faci una operació tornada, un conjunt de mesures que vagin el la línia d'evitar que més gent marxi, reforçant els programes d'ocupació per joves, assegurant que les persones que han pugut marxar de casa els pares no hagin de tornar, fer un acompanyament a les persones que volen matricular a formació professional o altres tipus d'estudis i que no poden per qüestions econòmiques fer-ho."

Amb aquesta campanya el CJB vol denunciar l’elevada taxa d’atur entre els joves de 16 a 25 anys (del 42%) i l’increment del 50% del nombre de joves barcelonins que han hagut de marxar a viure a l’estranger per la manca de feina a Catalunya. Segons els impulsors de la iniciativa, molts joves i els seus entorns familiars viuen en una situació límit.

Factors que expliquen la diàspora

El consell assegura que hi ha un conjunt de factors que incideixen en la marxa dels joves a treballar a l’estranger. Diuen que a Barcelona hi ha 41.000 persones menors de 30 anys sense feina i que des que va començar la crisi s’han destruït 51.300 llocs de treball ocupats per joves. La nova contractació és majoritàriament temporal, un fet que limita la possibilitat d’emancipar-se, que ha baixat fins a nivells de fa 10 anys. El CJB denuncia que en els darrers sis cursos el preu dels estudis universitaris s’ha encarit entre un 69% i un 291%.

La campanya “Tornem a Barcelona” vol fomentar el retorn del jovent barceloní a l’exili. L’entitat ha editat un vídeo amb el qual vol fer difusió de la campanya i l’etiqueta #tornemaBCN a Twitter.