De les sis cimenteres que hi ha Catalunya, aquesta és l'única que funciona al 100% de capacitat. La resta ho fan parcialment o han tancat. La crisi en la construcció ha afectat de ple aquesta indústria, que continua acumulant pèrdues. L'any 2006 a Catalunya el consum de ciment es va situar en més de 7 milions vuit-centes mil tones. La xifra es va anar reduint i el 2010 no va arribar als 3 milions i mig. L'any passat el consum gairebé no va superar el milió i mig de tones i, de moment, el 2014 sembla que es tancarà de forma similar. El mercat intern es troba aturat i les cimenteres busquen alternatives. "L'exportació s'ha convertit en una sortida per al sector. De fet, de cada tres tones de ciment que es fabriquen a Catalunya, dues es venen a l'exterior." Tot i això, els productors diuen que són poc competitius pels costos de l'energia, que asseguren que són massa elevats. Diuen que han crescut un 147% des de 2008. Per això demanen a l'Administració que apliqui rebaixes. ÀNGEL CERCÓS, president de Ciment Català: "Competim amb països com Turquía, Grècia o Egipte. Són països que tenen uns costor energètics diferents als nostres, i un estructura de costos laborables, etcétera, diferents als nostres. Hem de ser més competitius, per poder mantenir l'exportació." Pel que fa al mercat intern, creuen que la solució és engegar de nou l'obra pública. Posen com exemple el corredor mediterrani, que depèn del finançament europeu. Si s'apliquen aquestes mesures, el sector preveu que la normalitat podria arribar el 2020.

De les sis cimenteres que hi ha a Catalunya, només una, la de Sant Vicenç dels Horts, funciona a ple rendiment. Des de 2008, el sector acumula pèrdues i la producció s’ha reduït dràsticament en els darrers anys. Si fa sis anys el consum de ciment a Catalunya arribava als 7.804.451 tones, el 2013 va ser de 1.524.586. La xifra segueix caient i, en el que va d’any, és de 1.330.766 tones.

La solució, per al sector, passa per l’exportació. De cada tres tones de ciment que es produeixen aquí, dues es venen a l’exterior. Des de Ciment Català demanen a l’Administració mesures per paliar la situació. Una seria reduir els costos de producció per ser més competitius a l’exterior. Des del sector diuen que el preu de l’energia ha pujat un 147% des de l’any 2008. Una altra demana que fan és que l’administració torni a invertir en obra pública i infraestructures ja que són bàsiques per garantir el desenvolupament del país.