A la qualificació prèvia al judici la fiscal relata que el 3 de gener de 2012, Antonio F. P. es va apropar a un grup de joves senegalesos que jugaven a futbol al carrer de Palerm per recriminar-los que ho estiguessin fent a la via pública i els va insultar: “Fills de puta, negres de merda, aneu-vos-en al vostre país”. Els joves van seguir jugant a futbol. Llavors, l’acusat va cridar els seus fills Salvador F. G. i Rafael F. G., que van acudir al lloc dels fets – el primer, amb un bastó i el segon, amb un ganivet – i va començar una baralla.

Poc després va arribar un tercer germà, Antonio F. G., al qual el seu pare suposadament va incitar a posar fi a la vida dels senegalesos: “Aquests negres m’han faltat al respecte, cal matar-los a tots”, li va dir el pare, segons diversos testimonis. Antonio F. G. va anar a buscar una pistola, va fer un primer tret a l’aire i posteriorment un altre, que va impactar a la víctima, de 32 anys, cosa que va causar-li la mort. Durant la baralla, Salvador F. G. va agredir amb el bastó un altre senegalès i Rafael F. G. va amenaçar amb el ganivet la resta del grup.

Demanen 20 anys de presó

El cas arriba a judici quasi tres anys després de produir-se. La fiscal demana 20 anys de presó per a Antonio F. P. i el seu fill Antonio F. G. per un delicte d’assassinat i tinença il·lícita d’armes; dos anys per a Rafael F. G. per suposades amenaces i 12 dies de localització permanent per una falta de lesions a Salvador F. G. Els quatre detinguts de la família acumulaven entre tots més de 60 detencions per robatoris, tràfic de drogues i baralles.

El crim va provocar moments de tensió entre les dues comunitats, fet que va obligar col·lectius de gitanos i senegalesos a treballar per tal d’apaivagar els ànims i evitar una espiral de violència posterior als fets. L’Ajuntament de Barcelona hi va enviar quatre mediadors per parlar amb gitanos i senegalesos.