El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, ha destacat l’aportació cívica de tots els premiats perquè la seva contribució “ajuda a millorar la vida dels barcelonins”. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afegit que el teixit social que conformen les entitats i la societat civil és el motor que fa tirar endavant el país.

Núria Paricio ha pres la paraula en nom de tots els guardonats i s’ha dirigit al govern municipal per recordar-los que no governen sols i es necessiten mútuament amb la societat civil. També ha felicitat els barcelonins pel seu compromís malgrat la crisi i s’ha enorgullit que Barcelona “té la millor ciutadania del món”.

El Consell del Plenari Municipal ha triat cinc dels guardonats. D’una banda, ha reconegut la tasca del president de la Federación de Casas Regionales y Entidades Vulturales de Catalunya, Julio Ríos, i de la pedagoga, psicòloga i política Dolors Renau. També han rebut la Medalla d’Honor la plataforma Promoció del Transport Públic, per reivindicar una mobilitat més sostenible, i la plataforma Somescola.cat, per la defensa de l’escola pública catalana de qualitat. La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha estat l’encarregada de recollir aquest darrer premi. A títol pòstum, l’Ajuntament també ha atorgat la medalla al fotògraf Manel Marín.

Cada consell de districte ha proposat persones o entitats per als guardons.

Ciutat Vella ha reconegut la trajectòria de la presidenta de la Fundació Tot Raval, Núria Paricio, i de l’Associació de Festes de la Plaça Nova – Comissió de Festes de Sant Roc de Barcelona.

L’Eixample ha escollit l’activista del barri de Sant Antoni Maria Lluïsa Baiget i el col·legi Salesians de Rocafort, que enguany ha complert 124 anys.

Sants-Montjuïc ha volgut premiar l’activista de la Bordeta Josep Romeu i l’Escola Bosc de Montjuïc pels 100 anys d’història formant infants en el valor del respecte al medi ambient.

L’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3 i la Comunitat Educativa de l’Aula de Formació d’Adults de les Corts han estat els guardonats proposats pel districte de les Corts.

Les medalles a l’honor per a l’historiador i escriptor Jesús Mestre i l’Escola Nostra Senyora de Lurdes han estat triades en el consell de districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Per la seva banda, Gràcia ha homenatjat la integració social que promou l’Associació de Pensionistes i Jubilats la Sedeta.

Horta-Guinardó ha premiat l’acció parroquial i en favor de la vida associaciativa de la Teixonera de mossèn Lladós i la promoció dels joves més desafavorits de la Fundació Adsis Barcelona.

Nou Barris ha considerat mereixedors del guardó Joan Navarro, president de l’Entitat Comissió Gent Gran de Nou Barris i vicepresident del Consell Sectorial de la Gent Gran del Districte de Nou Barris, i l’artista Pere Cánovas.

A Sant Andreu, han triat Juan Romero Sastre, membre destacat del món associatiu de la ciutat, i la Coordinadora d’AMPA d’Escoles Públiques del districte de Sant Andreu.

Per acabar, els guanyadors de les medalles proposats per Sant Martí han estat la Federació d’Entitats Clot – Camp de l’Arpa i Josep Dalmau Nolla, responsable de l’AV Vila Olímpica i del Casal de Barri Vila Olímpica – Can Gili Nou.