La Fundació Migra Studium ha detectat la presència de menors d’edat i persones amb problemes greus de salut o discapacitat al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. Segons un informe de l’entitat, han passat pel centre més de 1.800 homes -més del doble que el 2015-. L’organització ha detallat que un 21 % de les persones visitades “han declarat ser menors d’edat”. Migra Studium té constància de tres casos reconeguts que han estat posats en llibertat per la DGAIA.

La majoria d’interns al CIE, segons l’entitat, són joves d’entre 18 i 30 anys. Els voluntaris que han visitat el CIE de la Zona Franca es mostren preocupats per un augment, apunten, de l’internament de persones nouvingudes arribades en pastera a les quals s’aplica un procediment de devolució. L’equip de visites afegeix que ha trobat casos en els quals no es donava credibilitat als documents aportats per alguns menors, malgrat disposar del passaport.

Durant les visites fetes al llarg del 2017 la fundació ha detectat 22 persones amb malalties cròniques com hepatitis C, hipertensió, diabetis o epilèpsia i algunes els han explicat que no han pogut continuar amb el tractament  “a causa del seu internament”. També s’han detectat nou persones amb problemes psicològics o malalties mentals que no han pogut rebre atenció per manca de personal especialitzat i, a través d’un altre intern, han trobat una persona cega.

La Fundació Migra Studium, en aquest informe, critica també l’absència d’intèrprets al CIE que impossibilita comunicar-se de forma efectiva i denuncia que el servei mèdic és insuficient i inadequat.