Trencar tabús i posar sota el focus la realitat del Chagas, una malaltia endèmica a l’Amèrica Llatina. És l’objectiu que l’Hospital Clínic vol assolir amb el projecte Pasa la voz, una iniciativa perquè entre llatinoamericans s’animin a fer-se una anàlisi de sang per detectar si n’estan afectats.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, és una de les malalties tropicals més desateses. Això provoca desinformació i, el més incòmode: estigmes. La doctora María Jesús Pinazo, responsable de la consulta especialitzada en Chagas del Clínic, explica que el tractament és molt estricte i constant i que, per això, molts pacients han perdut la feina. A més, per evitar aquest risc, alguns decideixen no tractar-se. De fet, dels 18.000 malalts de Chagas que s’estima que hi ha a Catalunya, només una petita part accedeixen al tractament.

Què és el Chagas?

És una malaltia parasitària associada a la pobresa i la provoca un insecte. També es pot agafar en menjar aliments contaminats o per via sanguínia. A l’inici, la malaltia és asimptomàtica i no és fins a la fase crònica que se’n desenvolupen els símptomes. Un 30 % dels afectats presenten problemes cardíacs, un 20 %, problemes digestius i menys d’un 5% presenten problemes neurològics.

Per això, els metges insisteixen en la detecció precoç. A més, lamenten que és una malaltia oblidada i que falta investigació per combatre-la. Segons Joaquim Gascon, cap del Servei de Salut Internacional de l’hospital, “queda feina per fer” perquè, clínicament, encara no es pot assegurar si el pacient està lliure de risc un cop acaba el tractament. Gràcies al projecte Pasa la voz, l’Hospital Clínic ha detectat que les primeres visites per Chagas s’han gairebé doblat.

Comparteix a: