(ACN) Centenars de treballadors del BBVA s’han manifestat aquest dilluns a la plaça d’Antoni Maura, davant l’antiga seu de CatalunyaCaixa, ara integrada al BBVA, contra l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que afecta gairebé 3.800 empleats a tot Espanya.

La plantilla, que estava convocada a les sis de la tarda, ha desplegat una pancarta davant l’edifici i, posteriorment, ha tallat la circulació de la via Laietana durant més d’una hora. A la mateixa hora, empleats del BBVA també han fet concentracions a 15 ciutats, entre les quals Tarragona, Girona i Lleida. D’altra banda, els sindicats ja han anunciat que repetiran mobilitzacions de forma periòdica contra l’expedient durant les pròximes setmanes.

Al final de la concentració, portaveus dels sindicats han llegit un manifest conjunt en què s’oposen a l’ERO plantejat per l’empresa. En l’escrit, acusen el BBVA d’aprofitar la crisi de la covid-19 per justificar una reestructuració de plantilla “sense precedents” i consideren que l’expedient és “un missatge de menyspreu a la plantilla i a la ciutadania“. “El plantejament és immoral, mancat de qualsevol ètica i respecte a les persones”, subratllen.

Alhora, creuen que l’ERO és “un menyspreu als milers de clients que perden la xarxa d’oficines i l’assessorament financer proper” i “un insult” a la plantilla de Catalunya. “El BBVA s’ha consolidat a Catalunya gràcies a l’adquisició de Catalunya Banc i Unnim”, recorden. “Un cop té l’oliva, el banc escup el pinyol, que som les persones treballadores”, afegeixen.

Protesta treballadors BBVA

Preocupació a peu de carrer

La manifestació d’aquest dilluns ha comptat amb la participació de tots els sindicats del banc, però també amb bona part de la plantilla que té l’entitat a la demarcació de Barcelona. Entre els treballadors, l’opinió era unànime. La preocupació de la plantilla arran de l’ERO és “molt alta”, especialment a Catalunya. Així ho ha subratllat un dels empleats presents en la manifestació, Francesc Cortés, que fa 25 anys que està vinculat a l’entitat. “La situació és especialment complicada per als treballadors de més de 50 anys, perquè tenim hipoteques, fills, i haver de fer front a una situació com aquesta en plena crisi és molt complicat”, comenta.

Catalunya, la comunitat més afectada

Les concentracions celebrades a les quatre capitals de província catalanes han estat les més multitudinàries de l’estat, segons els sindicats. En bona part, això es deu al fet que Catalunya és la comunitat més afectada per l’ERO del BBVA. L’entitat hi té previst retallar gairebé 1.200 llocs de treball, un 30 % sobre el total de l’estat, i reduir en 204 el nombre d’oficines, l’equivalent al 38 % de la xarxa actual.

La demarcació de Barcelona és la més afectada en termes absoluts, amb una retallada de 836 llocs de treball, una xifra que equival al 26 % de la plantilla actual. Tarragona, en canvi, és la més perjudicada en termes percentuals, amb 185 acomiadaments (el 35,4 % sobre la plantilla actual). A Girona, el BBVA té intenció de fer 92 acomiadaments (28,7 % sobre la plantilla a la demarcació), mentre que la xifra a Lleida és de 84 treballadors (29 % sobre el total).

L’any 2015 el BBVA va tancar prop de 300 oficines a Catalunya per la fusió amb CatalunyaCaixa.