Un grup de veïns i veïnes de Ciutat Meridiana han escenificat a la plaça Major de Nou Barris la col·locació simbòlica de la primera pedra dels pisos que haurien de posar fi al problema d’habitatge a la ciutat. L’acció ha vingut acompanyada d’un manifest que han lliurat en mà a l’equip del govern de Nou Barris, en què reclamen, entre altres coses, que es concedeixin els pisos de propietat pública, tant de l’Agència de l’Habitatge com de l’Ajuntament que, afirmen, fa temps que són buits.

L’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana ha aprofitat la reunió prevista amb el govern noubarrienc per fer visible una queixa que arrosseguen fa temps, la dels desnonaments i els problemes per accedir a un habitatge al barri. Ho han fet dibuixant amb guix sobre la plaça Major de Nou Barris desenes de cases, on hi han col·locat una pedra. Una acció simbòlica amb la qual critiquen que hi hagi pisos buits de protecció oficial en un moment de crisi. “Les administracions, tant Ajuntament com l’Agència de l’Habitatge, tenen pisos buits i no els estan lliurant, s’estan rient de nosaltres”, afirma Filiberto Bravo, de l’AV Ciutat Meridiana.

Tampoc han faltat crítiques per a la forma com s’han dut a terme alguns dels desnonaments dels darrers mesos, tan per l’excés de força que hi han vist com per dur-se a terme com a mesura cautelar, abans del judici. Tot i la moratòria per la pandèmia, els darrers mesos han denunciat desallotjaments com el d’una família el dia de Sant Jordi, abans del judici marcat, o el d’una família al capvespre, prop de l’hora del toc de queda.

Crítiques a la moratòria de desnonaments

Al manifest critiquen també els decrets per aturar els desnonaments, que consideren ineficaços: “Això només serveix de titular propagandístic en els mitjans de comunicació, per la manca d’autoritat per fer complir aquesta moratòria, ja que els jutges actuen segons el seu propi criteri sense deixar d’executar desnonaments“. Tot i això, temen que a la tardor hi hagi una allau de desnonaments.

Moment de la protesta del veïnat de Ciutat Meridiana

Reclamen suport jurídic per a les famílies

Per tot plegat, han presentat a l’Ajuntament de Barcelona un document amb sis punts: a més d’oferir pisos públics i de fons voltor a les famílies vulnerables, obrir l’oficina d’habitatge de la Zona Nord de Nou Barris i la creació d’un servei d’assessorament jurídic que acompanyi les persones afectades per un desnonament. També volen que una convocatòria urgent de la Taula d’Habitatge de Nou Barris en què es convoqui a totes les associacions del districte, per tal de buscar-hi solucions.