La Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya, CCOO, UGT, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic i Ecologistes en Acció a Catalunya són els principals crítics de l’informe Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015, que es va presentar el dia 11 de novembre  i que s’aprovarà mitjançant un acord de govern.

Apunten que la contaminació atmosfèrica és un problema de salut pública de primera línia, relacionat amb malalties respiratòries, cardiovasculars i el càncer. De fet, segons l’informe anual de 2012 de la Direcció General de Qualitat de l’Aire, a Catalunya se superen els valors de seguretat que indica l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a partícules en suspensió, òxids de nitrogen i ozó.

La Comissió Europea va posar en marxa un procés sancionador per a totes les zones on s’incompleixin els paràmetres de contaminació atmosfèrica, però aquest pla finalitza el 2015.

CCOO considera que el govern català només ha establert alguns “plans caducats” i “mesures que la Comissió Europea de 2012 ja va rebutjar”. També creuen que la Generalitat trasllada la responsabilitat als ajuntaments i que es presenta el vehicle elèctric com una “gran solució”. Assenyalen que el principal problema que causa la contaminació a l’àrea metropolitana de Barcelona és el trànsit i que els plans del govern no hi paren prou atenció.

Anuncien algunes al·legacions al pla del govern, com aplicar mesures per reduir la circulació de vehicles particulars per la ciutat, crear zones urbanes d’atmosfera protegida, tal com ja es fa en altres ciutats europees. També creuen oportú potenciar el transport públic sense necessitat de nous recursos econòmics, prioritzant algunes inversions.