El relleu orogràfic és molt important a l’hora d’estudiar el clima d’una ciutat i Barcelona està encasellada entre el mar, pel sud; Collserola, al nord; el riu Besòs, a l’est, i el riu Llobregat, a l’oest. Indubtablement això en condiciona el clima, especialment en situacions anticiclòniques com la d’aquest dimecres.

Quan es forma un anticicló la massa d’aire que ens afecta està molt estàtica i no es produeixen gaires ascensos verticals que puguin facilitar la formació de núvols. Per això, s’acostuma a associar l’anticicló amb ambient assolellat. Malgrat això, l’aire tan quiet es distribueix a l’atmosfera amb aire fred, que pesa més, a les parts més baixes, i l’aire més càlid, que és menys dens, que ascendeix fins a les parts més altes. Aquest fenomen es coneix amb el nom d’inversió tèrmica i és el principal motiu pel qual aquest dimecres l’Observatori Fabra ha registrat la temperatura mínima més càlida de la ciutat, de 10,7ºC. A l’estació meteorològica del Zoo, en canvi, la temperatura mínima ha estat de 4,7ºC.

Per  altra banda, durant les primeres hores d’aquest dimecres també s’han format altres fenòmens climàtics que han facilitat més contrastos tèrmics, en funció dels barris de la ciutat. Les zones properes als rius Besòs i Llobregat han registrat temperatures força fredes, perquè els rius són un bon lloc per on l’aire fred es canalitza. Destaquen, per exemple, els 2,6ºC de temperatura mínima de Vallbona o els 3,3ºC del Bon Pastor.

A més, el fenomen d’illa de calor també s’acostuma a produir en situacions de molta estabilitat atmosfèrica, ja que l’aire no es mou i la contaminació que genera el centre de la ciutat es manté estàtica en aquests indrets, que acaben registrant temperatures més suaus que les de la resta de llocs amb menys trànsit i menys densitat de població.

Aquest dimecres, però, els barris del centre no han estat els més càlids, sinó que aquesta illa de calor barcelonina s’ha desplaçat una mica més al nord del que és habitual, cap als districtes de Sarrià – Sant Gervasi, el nord de Gràcia i Horta-Guinardó, amb temperatures mínimes d’entre 10 i 11ºC. A Ciutat Vella, Sants – Montjuïc i l’Eixample, les temperatures mínimes s’han mogut entre els 8 i els 9,5ºC.