En aquest carrer de l'Eixample encara hi trobem el fanal antic i el nou. Una convivència momentània que posa de relleu les diferències entre tots dos. El nou model, amb dos caps, il·luminarà no només la calçada sinó també la vorera. Aquesta part del fanal està més baixa que l'altra, sota les branques dels arbres, i tindrà una llum més càlida que a la resta de la via. Tots incorporaran tecnologia LED, per a major eficiència energètica. El carrer de Girona és només un dels 15 en què ja aquest mes es canviarà la il·luminació. Fins a finals de mandat s'invertiran 22 milions i mig per renovar més de 3.300 fanals. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Estem treballant no sobre posar més llum a la ciutat sinó posar més qualitat lumínica a la ciutat. Il·luminar les voreres, il·luminar per sota de les capçades dels arbres, fer-ho amb llum blanca, una llum més amigable. Fer-ho amb les intensitats de confort." El Pla d'Il·luminació no només se centra en carrers sinó que també busca reduir la contaminació lumínica en monuments i edificis. En aquest hotel de la via Laietana, per exemple, s'han canviat recentment els llums de la façana per aquests d'òptics de LED en forma el·líptica, que focalitzen la il·luminació, només, en el marc de la finestra. MARIA GÜELL, dissenyadora d'il·luminació La Invisible "Evita el problema de la contaminació lluminosa i que la façana faci de projecció o element de reflexió cap al cel que és el que hauríem d'evitar." Un sistema que ara conviu amb una il·luminació de Nadal senzilla per no fer més llum del compte.

En una primera fase, l’Ajuntament invertirà dos milions d’euros per canviar 330 fanals en 15 carrers i places de tots els districtes. A Ciutat Vella, es canviaran a les places de Sant Josep Oriol i Joan Fiveller i al Marina Village. A l’Eixample, s’actuarà en dos trams del carrer de Girona, a Sants-Montjuïc, al de la Creu Coberta i a les Corts, al de Miret i Sans. A Sarrià – Sant Gervasi, es renovarà la il·luminació del carrer de Maria Auxiliadora i a Gràcia, la del carrer de Miquel i Badia. També s’actuarà als carrers de Torrent d’en Melis i Alcalde de Móstoles (Horta-Guinardó), Aritjols i Vinyar (Nou Barris), plaça de la Trinitat (Sant Andreu) i als Jardins de Mercè Plantada (Sant Martí).

Els canvis d’enllumenat busquen repartir millor la llum, amb fanals que prioritzen la il·luminació a les voreres i no només a la calçada. A més, hi haurà una llum més càlida a les àrees de vianants que a la resta del carrer. Els nous fanals són també més baixos en la part que il·lumina la vorera, per sota de les branques dels arbres i, en la majoria de casos, incorporen tecnologia intel·ligent, com ara detectors de presència, per tractar de manera específica cada carrer. En aquest sentit, el pal del fanal es convertirà també en un suport per a la xarxa Wi-Fi o altres sensors.

El Pla director d’il·luminació, presentat el mes de maig, també té en compte la reducció de la contaminació lumínica en monuments i edificis. Ja se’n va fer una primera prova amb el dedicat a Mossèn Cinto, i ara també s’actuarà al de Rafael Casanova i al de Pau Casals. A més, es vol aconseguir la col·laboració del sector privat perquè la il·luminació d’edificis sigui també cuidada. Un exemple d’això és al Grand Hotel Central, a la via Laietana, que recentment ha canviat els focus que il·luminaven la façana per unes òptiques de LED en forma el·líptica que focalitzen la llum només al marc de la finestra. Una mesura que evita la projecció fora de l’edifici.