L’home acumulava antecedents per tràfic de drogues i robatoris amb violència, i hauria commutat una pena de presó de menys de sis anys per l’expulsió al seu país. L’home havia tingut problemes amb altres interns i és per això que estava en una habitació individual, les anomenades cel·les d’aïllament. Com que al CIE els ingressats no estan detinguts sinó retinguts, se’ls permet disposar de les pertinences personals. Aquest és el motiu pel qual va poder fer ús dels cordons. Tampoc les càmeres no en van poder alertar perquè només n’hi ha als passadissos, cosa que va impedir detectar a temps el tràgic desenllaç. Per aquest motiu, la víctima estava sola però no havia donat cap senyal que pogués treure’s la vida, segons les fonts citades, que han afegit que a la ronda nocturna a les 0.30 h va demanar un cigarret i els vigilants el van trobar calmat.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació sobre la mort de l’intern del CIE i ha sol·licitat informació sobre les situacions física i psíquica de l’intern. En un comunicat, el síndic ha dit que la mort “d’una persona privada de llibertat ha tornat a posar sobre la taula la necessitat de reconsiderar l’existència d’aquest tipus de centre” i ha alertat que la “manca de regulació” és una “evidència més dels dèficits que tenen aquests centres”.

De fet, és la quarta persona que mor en quatre anys en aquest centre. El més recent és el decés d’un jove guineà el gener de 2012 i la segona mort, d’un ciutadà marroquí, va ser denunciada per SOS Racisme el 2010. Des de la campanya “Tanquem els CIE“, han exigit “una investigació efectiva”. Per la seva banda, el Jutjat d’Instrucció núm. 25 de Barcelona ha obert diligències en relació amb els fets.