Els contagis per covid a Catalunya no han parat de créixer els darrers dies. S’ha arribat a xifres excepcionals i això també s’ha notat a les escoles i instituts. El Departament d’Educació ha explicat que ara hi ha 7.183 professionals de les escoles en quarantena a centres públics i concertats.
Recordem que la plantilla de docents per a aquest 2021-22 és de 77.390 persones. Segons la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, el nombre de nomenaments que s’estan fent és “històric” i “s’està fent un esforç ingent”.
L’inici del segon trimestre després de les festes de Nadal ja es preveia difícil. Ara la xifra d’alumnes confinats s’eleva als 46.205. Per al primer dilluns de curs, el 10 de gener, Educació va nomenar més de 500 substituts per cobrir les baixes. En total, els darrers quatre dies s’han nomenat 4.375 substitucions.
El departament ha aclarit que es cobriran totes les baixes iguals o superiors a cinc dies (fins ara, només es cobrien les de set o més dies de durada). A més, diu que, si és necessari, es faran “nomenaments excepcionals d’urgència per si hi ha centres amb més de tres baixes inferiors a cinc dies”. Gomà també ha afegit que es cobreixen baixes “des del primer dia”.
Els nous protocols
Aquest segon trimestre ha començat amb alguns canvis en els protocols en el cas de detectar un positiu a classe. En els grups de secundària es manté pràcticament igual que fins ara. És a dir, que només s’hauran de confinar aquells que no estiguin immunitzats i la novetat és que ara no se’ls farà prova. Les persones vacunades, es podran fer un TAR a la farmàcia. Els que han passat la covid els darrers tres mesos, no se l’hauran de fer.
En el cas d’educació infantil i primària, se suprimeixen les quarantenes i s’ofereixen test d’antígens al CAP o a les farmàcies (a partir de sis anys). Si a l’aula hi ha més de cinc casos positius, però, els infants no immunitzats si que s’hauran de confinar.
L’impacte de la sisena onada en sectors essencials
Hi ha altres sectors essencials que també s’estan veien afectats per l’impacte de la sisena onada. El col·lectiu amb més treballadors de baixa per aquesta causa és el dels Mossos d’Esquadra, que tenen fins a un 5,5 % de la plantilla amb covid. Entre els sanitaris i els bombers, el percentatge és del 3,4 %.
La situació és “excepcional” i, per això, Salut ha modificat els protocols per tramitar les baixes i les altes, amb l’objectiu de no saturar més l’atenció primària. Ara, quan es tramita la baixa per covid es rep automàticament una alta diferida per a set dies després. De manera que, si passats aquests set dies, la persona positiva encara té símptomes o es troba malament haurà de contactar amb el centre d’atenció primària.