Segons el secretari d’Universitats, els sindicats fan una lectura del decret en clau espanyola. En canvi, segons ell, el més important del decret és que atorga a les comunitats autònomes i a les Universitats el dret a decidir: “El que fins ara decidia Madrid centralitzadament, ara ho podran decidir les comunitats autònomes i les universitats”.

Antoni Castellà ha explicat que algunes universitats estan pensant en graus de tres anys en casos de formació específica, per exemple en anglès i per atraure estudiants extrangers. Aquesta flexibilització però té una condició, que ha posat el govern de la Generalitat, que no afecti el preu del curs universitari: “Si alguna universitat pensa que un grau passi a tres la condició és que hem establert no tingui cap impacte econòmic negatiu sobre l’estudiant”.

El secretari d’Universitats ha recordat el handicap del dèficit fiscal de Catalunya, i ha valorat positivament les Beques Equitat, que permeten pagar la Universitat segons el nivell de renda de la família de l’estudiant. Antoni Castellà ha revelat que el govern francès s’ha posat en contacte amb la Generalitat per implantar aquest any el mateix sistema a França.