Donar-se el “sí, vull” i intercanviar-se els anells són dos gestos que, cada vegada, es repeteixen més a Barcelona. Des del 2003, els matrimonis a la ciutat han anat a l’alça i, especialment, en els darrers cinc anys els enllaços s’han incrementat.

L’any 2017 es van casar a Barcelona 6.531 persones, 700 més que durant el 2013. Un increment que s’explica, entre d’altres coses, per l’auge de núpcies entre persones del mateix sexe. De fet, els matrimonis homosexuals suposen el 13,26 % de tots els qui es casen al Saló de Cent. El que també ha augmentat és l’edat en què es casen les persones a la ciutat. Especialment quan es tracta d’enllaços entre dues persones de nacionalitat espanyola, en què la mitjana se situa en els 39 anys. En canvi, les núpcies entre dues persones estrangeres ronden els 33,5 anys d’edat, de mitjana.

El Saló de Cent, l’espai més sol·licitat

Els casaments pel civil són majoritaris i suposen el 83,8 % de tots els que se celebren a al ciutat. L’espai més sol·licitat per celebrar la cerimònia és el Saló de Cent, que en l’últim any ha acollit 181 parelles. Per poder-se casar en aquesta sala de l’Ajuntament s’ha d’entrar en llista d’espera. Si la parella no vol una data concreta la cua és d’uns sis mesos; en canvi, si vol celebrar el casament durant la temporada alta el més habitual és haver d’esperar prop d’un any.

El convit, lluny de la ciutat

Un altre fet habitual és que, un cop s’ha acabat la cerimònia nupcial, sigui pel civil o religiosa, els nuvis acaben la celebració fora la ciutat. Segons els experts, només un 10 % de les parelles fan el convit també a Barcelona. La majoria, però, prefereix un espai més idíl·lic, a la muntanya o prop del mar.

A Barcelona no es concedeixen llicències per celebrar casaments en espais emblemàtics o a la platja i, segons alguns planificadors, això fa que molts dels enllaços s’acabin realitzant en un altre municipi. Tot i això, també són moltes les parelles que trien la ciutat per enllaçar-se, ja que no és necessari estar empadronat a Barcelona per poder-s’hi casar. Una altra tendència que ha anat a l’alça a Barcelona és que la ciutat es converteix en l’escenari de l’àlbum de fotos de la parella.