El vaixell Open Arms ha rescatat aquesta matinada de dissabte 39 persones més al mar Mediterrani. Aquests migrants se sumen als 121 que van salvar fa més d’una setmana i que nou dies després continua buscant un port segur on desembarcar. Els governs espanyol i italià s’espolsen les responsabilitats sobre l’Open Arms.

Open Arms ha fet públic el darrer rescat a través de les xarxes socials mentre el seu fundador, Óscar Camps, ha anunciat que Malta s’ha ofert a acollir només els últims migrants salvats aquesta matinada. “Malta només accedeix a dur a terra 39 persones. Es nega a desembarcar les altres 121 que porten nou dies a bord”, ha denunciat Camps a través de Twitter. I ha afirmat que aquesta situació ha generat un seriós problema de seguretat a bord. “El nivell d’ansietat d’aquestes persones és insostenible”, ha afegit Camps.

Camps carrega contra els governs europeus per no oferir una solució

En una roda de premsa a l’Aeroport de Lampedusa a Itàlia, Camps ha afirmat que cap polític evitarà que les ONG continuen amb les seves feines de rescat i ha assegurat que seguirà salvant vides al mar fins que la Unió Europea ofereixi vies segures per als migrants que fugen dels seus països. “Les organitzacions humanitàries que estem al mar resistirem i cap decret, ni multa, ni codi de conducta (en referència al codi de conducta que va imposar el Govern italià a l’ONG en un intent de frenar la seva activitat), ni polític evitarà que protegim les vides humanes en el mar”, ha dit Camps.

El fundador d’Open Arms ha acusat als governs de posar en marxa “tota una maquinària administrativa”, per no salvar aquestes vides. “Aquesta Europa desmemoriada no permet que aquestes persones, les vides de les quals corren perill, puguin utilitzar vies segures per arribar al continent. Si no tenen vies segures el que està fent Europa és lliurar totes aquestes vides al crim organitzat, quan simplement podrien utilitzar un dret que tenen”, ha afirmat. Camps ha carregat contra els governs europeus per no oferir una solució.

L’Astral, rumb cap a Lampedusa per abastir l’Open Arms

El rescat d’aquesta matinada arriba hores després que el vaixell Astral de la mateixa ONG hagi salpat del Port de Badalona per assistir l’embarcació Open Arms. El viatge que han iniciat aquesta nit dura dos dies i catorze hores. La tripulació de l’Astral, formada per 11 persones, preveu quedar-s’hi un dia i tornar a Badalona d’aquí a una setmana. L’embarcació ha sortit carregada de menjar i altres materials de primera necessitat.  

Aquesta última setmana, diverses entitats, com per exemple Amnistia Internacional, han exigit que es trobi un port segur “immediatament”. A més, l’Open Arms està rebent el suport de diverses personalitats públiques. El més implicat, fins al moment, ha estat l’actor nord-americà Richard Gere. En un iot i lluint una pancarta en què deia “No esteu sols”, l’actor ha portat aliments de primera necessitat al vaixell. Gere ha criticat la llei antiimmigració del ministre de l’Interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini.“No m’interessa Salvini, els polítics, en comptes d’ajudar aquestes persones, les demonitzen i això ha d’acabar, pot acabar si ho fem nosaltres. El meu únic interès és ajudar a aquestes persones, punt”.