El Casal dels Infants del Raval denuncia que des de fa dos anys han observat un augment clar del racisme cap als joves, adolescents i dones amb qui treballen. María José García, directora territorial del Raval de l’entitat, assegura que el que fa un temps eren “mirades i comentaris en veu baixa” ara s’han convertit en “verbalitzacions racistes sense pudor”. García en posa alguns exemples: “Al transport públic ens trobem moltíssimes vegades comentaris en veu alta del tipus ‘Que es quedin al seu país’‘Per què tenen tant fills si no els poden mantenir'”. Aquesta responsable del casal del Raval explica també que un dia a la platja, estant amb mares d’origen pakistanès o de Bangladesh amb els nadons, dues senyores d’aquí van anar a l’educadora i li van dir que “un altre dia, que es quedin al seu barri i que no vinguin a envair les platges“.

Alçar la veu contra el racisme

El Casal dels Infants del Raval afirma que qualsevol racisme “és una agressió” i que “no es pot normalitzar”. Per això l’entitat diu que treballa aquesta qüestió amb els joves i les dones amb qui fan activitats educatives per “empoderar-los” i “fer valdre els seus drets”. També aconsellen les víctimes del racisme, que, sempre que ho vulguin, reportin les agressions a l’Oficina per la No Discriminació, on del gener a l’agost del 2019 han atès 145 persones que han patit una situació de discriminació a la ciutat. En un 40 % dels casos els motius han estat el racisme i la xenofòbia.

Les possibles causes de l’augment

La María José García creu que l’augment del racisme respon a múltiples causes. García parla de polítiques en matèria d’immigració encaminades a enfortir fronteres o a l’arribada de menors no acompanyats que no reben resposta per part de les administracions. També parla del tractament “poc curós” de determinats mitjans de comunicació així com dels discursos de l’odi de partits d’extrema dreta. La directora territorial del Raval de l’entitat apunta que calen “voluntat política”, “molta inversió social” i “molta educació“.

El cas d’en Tchacka

En Tchacka va venir a Barcelona procedent de Mali quan tenia 15 anys. Va aprendre castellà i va fer formació en jardineria, soldadura i manteniment. Vuit anys després col·labora professionalment amb el Casal dels Infants del Raval i entrena a futbol un grup de nens. És en aquest context, la seva passió, en què afirma haver rebut més insults racistes. Li han dit: “Negre de merda, ves-te’n al teu país” i altres insults pel seu color de pell. En Tchacka està convençut que si li diuen això “és perquè no em coneixen” i que si “parlessin amb mi tres minuts retirarien el que han dit”. Aquest malià de 23 anys està convençut que “el racisme no s’acabarà mai”.