Les entitats catalanes que treballen en l’àmbit del VIH, agrupades en el Comitè 1r de Desembre, denuncien mancances en l’estratègia de distribució gratuïta de la profilaxi preexpositiva (PrEP) que es va anunciar divendres. Consideren que ha estat un “greu error” que no se les consultés ni se’ls informés abans de fer pública la mesura. A més, temen que el medicament no pugui arribar a tothom qui el necessiti.

Falta de diàleg

L’accés gratuït a la PrEP era una reivindicació de les entitats que treballen en l’àmbit del VIH des de fa anys. En el passat s’havien mantingut converses amb l’Administració però a l’hora de dissenyar com es distribueix el fàrmac i com es fa arribar als col·lectius interessats asseguren que no se’ls ha tingut en compte.

Poc accessible

L’accés gratuït a la PrEP es preveu que beneficiï sobretot homes que tenen sexe amb homes, persones transsexuals i treballadores del sexe que no utilitzen preservatius habitualment. El Comitè 1r de Desembre lamenta que focalitzar-se només en aquests col·lectius pot fer que en quedin fora altres persones que també estiguin en risc. A més, temen que no quedi garantit l’accés al medicament a persones que viuen allunyades dels grans nuclis urbans. Aquest és un medicament que ha demostrat tenir una eficàcia gairebé total entre persones sanes però amb risc de contagi.