La junta del Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova recolliran la setmana vinent la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona, sempre que l’actualitat sanitària ho permeti.

Des de fa 12 anys, l’entitat està liderada per una dona que ha aconseguit sumar aliades per transformar un petit local en un punt d’activitat i trobada per a la gent gran.  El premi arriba, però, en un moment en què el casal ha hagut de tancar per la crisi de la covid-19. Tot i això, la junta i les usuàries mantenen l’esperança de poder retrobar-se ben aviat i celebrar-ho com cal.  La medalla arriba tot just l’any del 50è aniversari de la inauguració de local.

Una junta femenina que transformar el casal

En una primera època, el Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova era bàsicament un espai masculí on es jugava a dòmino i hi havia, fins i tot, un barber. “Els senyors venien a tallar-se el cabell i a que els afaitessin la barba, però després vam entrar les dones”, recorda l’Olimpia Fernàndez, membre de la junta del casal.

A partir del 1998, l’equipament es va transformar amb l’arribada de la primera dona a la junta. La Maria Isabel Mateu recorda com, a poc a poc, les dones van agafar el lideratge. “Un cop vaig entrar a la junta, vaig buscar l’Olimpia i la Lola, i em van dir que sí que volien estar amb mi. I des de llavors gairebé totes som dones”.

Tot i ser un local petit, és ben ple de vida i s’hi desenvolupen tallers de memòria, gimnàstica, treballs manuals i diverses celebracions. Un altre factor que va impulsar l’activitat dins el casal va ser l’arribada l’any 2005 del Programa de dinamització de gent gran del districte de Nou Barris.

Un casal amb 50 anys d’història

El Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova celebra enguany també els 50 anys en funcionament, esdevenint un dels equipaments més veterans de la ciutat.

El 26 de gener del 1970 es va estrenar el Hogar del Jubilado, juntament amb la Biblioteca Popular Juan Grabulosa, a uns baixos d’un edifici del Patronat de l’Habitatge, al carrer de Platja d’Aro. En aquell moment depenien del Centre Social de la Trinitat i aquest, al mateix temps, del Patronat.

La biblioteca va tancar fa anys, però el Hogar del Jubilado es va adaptar als nous temps fins a esdevenir el Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova. L’espai, de petites dimensions, va servir en el seu dia de punt de trobada i convivència en un barri nou, sense altres equipaments. I encara avui manté aquest aire familiar i de suport mutu.