Les dades de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat diuen que l’any passat 3.119 persones van morir al Mediterrani i durant el primer mes i mig del 2018 han mort 401 immigrants. Malgrat aquestes xifres i, tot i la demanda social mitjançant multitudinàries manifestacions com la de Barcelona d’ara fa un any o el concert Volem acollir, els estats de la Unió Europea continuen incomplint els acords en matèria de refugiats. El compromís dels estats membres consistia en acollir 182.504 persones que havien de ser reubicades o reassentades però només s’ha resituat a un 35 % del total. 

En el cas de l’Estat espanyol, l’incompliment de la quota que li correspon fins i tot està encara més lluny del nombre pactat. Espanya havia d’acollir a 17.337 persones però fins el desembre del 2017 n’havia acceptat 2.661, un 15 % del global. En l’àmbit municipal, la comissió posa en relleu la tasca d’atenció de persones refugiades en ciutats com Barcelona, Sabadell i Sant Boi de Llobregat que han creat i consolidat programes d’acollida complementaris als de l’estat espanyol que han permès la gestió de 30 places per a refugiats en situació d’especial vulnerabilitat. A nivell català, el 2017 va entrar en funcionament el Programa català de refugi de la Generalitat de Catalunya a través del qual s’han atès 76 persones.

Torrent reclama recuperar l’autogovern per fer polítiques en la matèria

El president del Parlament, Roger Torrent, ha denunciat al costat de Casa Nostra, Casa Vostra la inactivitat de l’administració central i ha aprofitat per tornar a reclamar la recuperació de les institucions ja que, ha assegurat, que no es poden fer polítiques en matèria de refugiats amb el 155 al damunt.

Rècord de sol·licituds d’asil

Les condicions per fer una petició d’asil a l’estat espanyol també es compliquen. El 2017 es va produir un rècord absolut amb 31.700 sol·licituds d’asil que generen encara més lentitud en els processos burocràtics. En el cas de la província de Barcelona, les persones han d’esperar fins a cinc mesos per formalitzar la petició i aquest fet retarda la seva entrada al programa estatal d’acollida. Els països des d’on hi ha hagut més demanda aquest any són Veneçuela (35 %), Síria (13,5 %) i Colòmbia (7,9 %).