Amb més d’un milió de persones als carrers i el passeig de Gràcia completament col·lapsat, la ciutat va viure una de les manifestacions més multitudinàries de la seva història que la van situar com una de les capitals mundials de la pau. Després de la capital italiana, que va aconseguir la xifra rècord d’1,5 milions de persones, Barcelona va ser la ciutat del món que va aplegar més gent i les imatges d’aquell dia van fer la volta al món.
La protesta, encapçalada amb la pancarta “Aturar la guerra és possible”, va ser convocada per la societat civil amb el suport de la plataforma Aturem la Guerra. Va ser la resposta de la ciutadania contra la intervenció armada a l’Iraq impulsada pel pacte de les Açores, un acord signat per George Bush, Tony Blair i José María Aznar que va impulsar la guerra amb l’argument que el país tenia armes de destrucció massiva.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat aquella jornada i n’ha fet una lectura actual, situant la capital catalana com una ciutat d’acollida dels refugiats.
Avui fa 15 anys d’aquesta foto. BCN sencera va dir #NoALaGuerra pq som una ciutat de pau, solidària i oberta. Avui seguim dient no a les guerres, a cap guerra. #volemacollir #bcnciutatrefugi pic.twitter.com/Y8no4sBxgv
— Ada Colau (@AdaColau) 15 de febrero de 2018