Els crits de “No a la guerra” van ressonar al centre de Barcelona el 15 de febrer de l’any 2003. Ja fa 15 anys d’aquella jornada que va reunir 1.300.000 persones als carrers de la capital catalana per protestar massivament contra la guerra de l’Iraq en una mobilització que va superar totes les expectatives. Les manifestacions multitudinàries es van estendre en més de 800 ciutats d’arreu del món, des de Nova York fins a Roma, Berlín o Londres.

Amb més d’un milió de persones als carrers i el passeig de Gràcia completament col·lapsat, la ciutat va viure una de les manifestacions més multitudinàries de la seva història que la van situar com una de les capitals mundials de la pau. Després de la capital italiana, que va aconseguir la xifra rècord d’1,5 milions de persones, Barcelona va ser la ciutat del món que va aplegar més gent i les imatges d’aquell dia van fer la volta al món.

No a la guerra

La protesta, encapçalada amb la pancarta “Aturar la guerra és possible”, va ser convocada per la societat civil amb el suport de la plataforma Aturem la Guerra. Va ser la resposta de la ciutadania contra la intervenció armada a l’Iraq impulsada pel pacte de les Açores, un acord signat per George Bush, Tony Blair i José María Aznar que va impulsar la guerra amb l’argument que el país tenia armes de destrucció massiva.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat aquella jornada i n’ha fet una lectura actual, situant la capital catalana com una ciutat d’acollida dels refugiats.