Coincidint amb l’inici del Gran Recapte 2020 de manera virtual, el Banc dels Aliments i Càritas han advertit que els problemes econòmics del coronavirus en les persones més vulnerables tindran un efecte continuat en el temps. A diferència de les dades de la pandèmia, doncs, aquestes entitats avisen que les de la pobresa tarden molt més temps a recuperar-se.
S’incrementen les desigualtats
“Això no és com les dades del virus”, ha afirmat en declaracions al programa ‘reset’ Mercè Darnell, responsable d’Ajuda a les Necessitats Bàsiques de Càritas Barcelona. “Tant debò amb la pobresa la baixada fos tan ràpida, però la línia de la pobresa no baixa en 15 dies ni en tres setmanes“, segons Darnell.
La responsable de Càritas assegura que “les persones dels sectors que s’han vist afectades pels tancaments tardaran molt a recuperar-se“. En aquest sentit, creu que cal tenir en compte que “hi ha situacions que s’acumulen”. Mercè Darnell, a més, subratlla que “l’abisme entre la gent que té una feina perquè està en un sector que no s’ha vist afectat per la crisi i la resta és molt més gran“.
Per la seva banda, el director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, ha posat com a exemple les dades de la seva entitat en relació amb la crisi econòmica, després de la qual es van trobar amb “el doble de persones” que els demanaven ajuda. Així, doncs, van passar d’atendre 55.000 persones l’any 2008 a 110.000 abans de la pandèmia del coronavirus, tot i que el màxim es va assolir el 2014 amb 155.000. Actualment, la seu de Barcelona, però, “ha arribat a atendre fins a 160.000” persones, segons Fatjó-Vilas.
Reclamen ajudes “ràpides i eficients”
Davant d’aquest escenari, les entitats demanen a les administracions “que s’esforcin a donar ajudes a les persones que estan patint les restriccions, de manera ràpida i eficient“. En aquest sentit, Mercè Darnell ha lamentat que “l’ingrés mínim vital l’està rebent molt poca gent” perquè “hi ha moltes dificultats burocràtiques per accedir a les ajudes”. Per la portaveu de Càritas, sovint els subsidis “no són fàcils de demanar” i “no arriben quan ho han de fer ni en la quantitat que ho haurien de fer”.
Fatjó-Vilas ha subratllat, a més, que “a la bossa de pobresa cronificada s’hi han anat afegint col·lectius de procedències molt diferents“. El director del Banc dels Aliments s’ha referit a “joves que tenen contractes en precari“, als “autònoms” i a “gent que està treballant en l’economia submergida“, entre d’altres. Persones que “no eren les habituals” i que ara, segons Fatjó-Vilas, “es troben en una situació molt greu“.
“La ciutadania s’hi ha bolcat”
Malgrat la situació d’incertesa econòmica i laboral, les ONG es mostren satisfetes perquè la solidaritat es manté. “La ciutadania s’ha bolcat a ajudar les entitats“, ha afirmat Llús Fatjó-Vilas, mentre que Mercè Darnell ha explicat que “hem rebut moltes trucades de gent que s’oferia per col·laborar-hi“.
Un altre exemple d’això és el què ha explicat a ‘reset’ M. Ángeles Aguayo, cap d’equip d’ACNUR a Catalunya. Tot i que ara hi ha “menys gent pel carrer, sobretot pel tancament de bars i restaurants”, assegura que la ciutadania “hi respon fantàsticament bé”. Aguayo, que fa tres anys que fa feines de captació, assegura que “els barcelonins segueixen col·laborant amb les ONG” i que el treball de carrer es manté perquè “és el que més arriba”.