Les columnes de manifestants vingudes des d’altres barris de Barcelona i tot l’àrea metropolitana s’han aplegat a partir de les 20 h a la plaça de Sants, on unes 1.500 persones s’han manifestat, en principi, pacíficament.

Després la manifestació ha baixat pel carrer de Sants fins a la seu del districte de Sants Montjuïc, on la policia l’ha dissolt poc després de les 22 h. Primer ho han intentat amb els canons de so. Els Mossos d’Esquadra han realitzat fins a tres càrregues després d’advertir els manifestants en diverses ocasions que no tenien autorització per prosseguir amb l’acte de protesta.

En el recorregut de la manifestació ja s’han atacat oficines bancàries i tota mena d’establiments, s’han cremat contenidors i s’han llançat ampolles i petards contra la policia. El carrer de Sants s’ha omplert de barricades de contenidors cremant.

Un cop dissolta la manifestació, el carrer de Sants i alguns d’adjacents han esdevingut escenari d’una nova batalla campal. Alguns han llançat tota mena d’objectes contra els Mossos d’Esquadra, que han començat a disparar salves i pilotes de “foam”. Segons un portaveu dels Mossos, la policia ha utilitzat puntualment material antidisturbis divers, com ara projectils viscoelàstics.

Els Bombers de Barcelona han enviat dotacions a la carretera de Sants per apagar el foc originat per l’incendi de desenes de contenidors, que ocupaven tota la calçada, d’uns vuit metres d’ample. La crema de contenidors en carrers més petits s’ha acabat estenent a algun arbre, com la palmera de la foto següent, que els mateixos grups que havien provocat el foc han mirat d’apagar perquè no pugés fins a les cases.

El cel ha amenaçat pluja durant tota la nit. Abans de les 10 ha plogut amb certa intensitat i després ha plovisquejat en diversos moments, cosa que ha ajudat a sufocar el foc en diversos carrers. També ho ha mullat tot i ha fet més perilloses algunes de les corredisses que al llarg de la nit s’han repetit pels carrers de Sants.

Amb aquesta via bloquejada per les barricades de contenidors, els manifestants han començat a dispersar-se per altres carrers del barri. Els Mossos d’Esquadra els perseguien i rebien també els impactes de les pedres i ampolles que els llençaven. A mitjanit, el carrer de Sants oferia l’aspecte d’un escenari després de la batalla, però la guerrilla continuava movent-se per la zona. S’havien acabat, però, els enfrontaments directes i començaven les corredisses i persecucions per tot el barri.

Com les nits anteriors, un helicòpter dels Mossos d’Esquadra ha estat sobrevolant Sants fins ben entrada la matinada amb un focus que il·luminava els carrerons per on s’esvaïen i es tornaven a reunir els grups de violents. Si ahir l’helicòpter va voltar força per tot Barcelona, perquè també s’estaven produint aldarulls a Gràcia i al Clot, la matinada d’aquest dijous l’aparell s’ha concentrat més al barri de Sants. Alguns veïns es queixen que el soroll no els deixava dormir.

Cap a la 1 de la matinada, diversos grups s’han tornat a congregar al carrer de Sants, entre la plaça i la rambla de Badal, i els Mossos d’Esquadra han iniciat una batuda que ha acabat amb més detinguts. La policia ha format diversos cordons policials per evitar que els violents poguessin moure’s amunt i avall provocant destrosses. S’hi han produït més enfrontaments entre els joves i la policia, enmig d’un ambient marcat pel soroll de les cassoles i els crits de “fora policia del barri”.

Els Mossos d’Esquadra han detingut més de 25 joves violents que els atacaven i provocaven destrosses. El primer l’han enxampat al carrer de Sants, no gaire lluny de la plaça, un grup de quatre policies vestits de paisà. També hi ha hagut detencions al carrer de Ciceró i al de Sagunt, entre molts d’altres. La imatge superior és de la detenció de mitja dotzena de persones a la cantonada dels carrers dels Jocs Florals i de Sagunt.

Abans de la manifestació de la plaça de Sants, alguns grups ja han provocat destrosses menys importants en diversos punts de la ciutat. Per exemple, al carrer de Lepant, al Guinardó, han cremat una furgoneta de TMB. [Foto: Francesc Camí, @Phacus_BCN]

Els Mossos d’Esquadra confirmen que hi ha hagut actes vandàlics en diversos punts de la ciutat, si bé els aldarulls més greus s’han circumscrit sobretot al barri de Sants, en la tercera nit de protestes i enfrontaments violents amb la policia després del desallotjament de Can Vies de dilluns passat.