escola oficial idiomes

Arrenca el nou curs a les escoles oficials d’idiomes amb una novetat polèmica: canvien les condicions per optar a una plaça definitiva en aquests centres i ja no caldrà acreditar el nivell d’un idioma. Això preocupa, i molt, el sector, ja que fins ara, a banda de la titulació necessària, es feien proves orals i escrites per demostrar que es coneixia la llengua que es volia ensenyar. Les escoles oficials no comparteixen aquest canvi de procediment i creuen que a la llarga es perdrà qualitat i que empitjorarà el nivell educatiu als centres. I per això demanen una regulació específica per consolidar places a les escoles d’idiomes.

Requisits nous per obtenir plaça pública

Al darrere d’aquest canvi de procediment hi ha la necessitat del govern de fer fixos 30.000 professors interins per complir amb la sentència europea que obliga a rebaixar la temporalitat. Per optar a una plaça a les escoles d’idiomes, fins ara els interins havien d’acreditar el grau universitari corresponent i el màster per ser docent, però també demostrar competència oral i escrita de la llengua que volien ensenyar. Un requisit que ara desapareix.

façana EOi Drassanes

Preocupació pel nivell educatiu

La cap d’estudis de l’EOI Drassanes, Montse Sàbat, veu amb “molta preocupació” el canvi i alerta que pot haver-hi persones que accedeixin “sense cap garantia i sense tenir el nivell mínim garantit”. En aquest sentit, aclareix que estan d’acord que els interins puguin aconseguir plaça, però precisa que no entenen que s’hagi fet “una convocatòria oberta i d’accés lliure”.

Sàbat explica que “s’ha d’anar amb cura a l’hora de contractar professorat” i defensa que fins ara el sistema permetia garantir que els professors tinguessin un bon coneixement oral i escrit de la llengua que impartien. Des del sector es mostren també preocupats perquè s’hagi eliminat l’avaluació inicial, que permetia que el primer any del professors fos de pràctiques.