Centenars de treballadors de tots els sectors de l’administració pública s’han manifestat aquest matí a Barcelona per reclamar un procés d’estabilització dels seus llocs de treball que no passi per fer unes oposicions.

L’acte més massiu d’aquesta vaga, convocada pels sindicats IAC, CGT, CNT, CO.BAS, Solidaritat Obrera i la Intersindical-CSC, ha estat la manifestació, que ha sortit de la plaça d’Urquinaona i ha recorregut la via Laietana i el carrer de Jaume I fins arribar a la plaça de Sant Jaume. Els treballadors s’han manifestat sota els lemes “Cap interina al carrer. Les que hi som ens quedem”, ‘Això ja dura massa, volem la nostra plaça’ o ‘Ministra Montero, no volem cap ERO’. Tot això, en una marxa que s’ha aturat davant la seu de CCOO per protestar per l’actuació del sindicat, que no ha secundat la vaga, de la mateixa manera que no ho ha fet la UGT.

Els manifestants han denunciat que a l’administració la taxa de temporalitat és d’un 30 % de mitjana i, en alguns departaments, aquests percentatges s’enfilen fins a més de la meitat, quan, diuen, hauria de ser del 8 %. Els mobilitzats denuncien que tots els interins que ocupen aquests contractes es troben en situació de frau de llei, perquè fa més de tres anys que treballen a l’administració i no han pogut consolidar el seu lloc de feina.

Aquesta és la segona vaga dels treballadors públics en l’últim més. La Taula Sindical ja va convocar una vaga al sector el 28 d’octubre, que van secundar un 7 % dels treballadors. La CGT ha fet una altra convocatòria per al proper 2 de desembre.

Seguiment d’un 2,85 % dels treballadors

La Generalitat ha informat que la jornada s’està desenvolupant sense incidents i que, fins al migdia, han fet vaga 5.392 empleats, un 2,85 % de la plantilla. La participació ha estat més alta al Departament d’Acció Exterior (13,86 %) i a l’Educació (4,83 %). En nombres absoluts, el col·lectiu que més s’ha mobilitzat és el d’educació, amb 4.633 vaguistes. D’altra banda, la vaga s’ha seguit poc a la sanitat (0,32 %), sector que comptava amb uns serveis mínims molt alts.

La llei actual, el problema de fons

Després d’una sentència de la justícia europea, el Govern espanyol ha promogut un decret llei per reduir la temporalitat que es troba en tràmit parlamentari. Després d’un acord amb ERC i PNB, l’executiu estatal ha accedit a tirar endavant un concurs de mèrits —i no oposicions— per als treballadors que fa més de cinc anys que ocupen una plaça. A partir dels tres anys, s’optarà per un concurs i oposició, donant l’opció que la fase d’oposició no sigui eliminatòria.

Els sindicats convocants de l’aturada troben que l’esmena és “absolutament insuficient” si no es tracta d’un procés restringit i de resultat cert. A més, consideren que tots els treballadors que fa més de tres anys que tenen un contracte temporal –sigui ocupant una mateixa vacant o més d’una– haurien de poder consolidar la seva situació i insisteixen que cal paralitzar les oposicions en curs que incloguin places ocupades per personal interí, com les auxiliars de geriatria.

Els sindicats asseguren que gràcies a aquesta mobilització i a totes les que ha fet el col·lectiu dels interins, la classe política va modificar els seus plantejaments i va accedir a plantejar el concurs de mèrit excepcional. En aquest sentit, tant els membres de la Taula Sindical com la Intersindical-CSC esperen poder influir amb la vaga d’avui en el text que ha de votar el Congrés dels Diputats el proper dijous.