L’associació Can Batlló alerta que cal una inversió pública urgent a l’antic recinte fabril per evitar que les naus continuïn amb el procés de degradació actual. Ara fa just 10 anys que veïns de la Bordeta van accedir per primera vegada al recinte de Can Batlló amb l’objectiu d’iniciar-hi un projecte social i comunitari. Una dècada després, i amb un conveni de cessió d’espais signat el 2019 amb l’Ajuntament, l’entitat fa un balanç positiu de la feina feta fins ara, però subratlla que cal una injecció de diners a les naus on no s’ha actuat.

El Bloc 11, l’única nau rehabilitada després de 10 anys

El primer espai cedit als veïns va ser el Bloc 11. Aquí els veïns han condicionat una biblioteca que va començar amb només 2.000 llibres i actualment conté milers de documents, donats tots per veïns i entitats. La nau també té un espai de trobada i un bar, sales per a activitats, un rocòdrom i un auditori. L’associació Can Batlló recorda que les millores i la rehabilitació de l’edifici les han impulsades els veïns.

Biblioteca Popular de Can Batlló
La rehabilitació del Bloc 11 l’han feta els veïns i els voluntaris al llarg de 10 anys. L’Ajuntament hi ha posat diners, quan ha fet falta, però ja fa temps que això no passa
Josep Maria Domingo, associació Can Batlló

Els blocs 11 i 2 són els dos únics edificis que pràcticament ja estan rehabilitats. Els veïns esperen que el districte de Sants-Montjuïc compleixi amb el compromís d’enllestir-hi les actuacions pendents abans del 2024. D’altra banda alerten del mal estat i de la degradació d’algunes de les naus on encara no s’ha actuat. Per això insten l’Ajuntament a actuar-hi aviat, per evitar que l’estructura dels edificis es pugui arribar a malmetre.

Tenim algunes naus que s’estan fent malbé i si no s’hi fa res, cauran a terra
Anna Bordas, Associació Arcàdia

Can Batlló té actualment una trentena de projectes actius vinculats a la cultura, l’educació comunitària, l’economia social o la cuina. En total hi ha unes 400 persones dinamitzant aquests projectes i passen pel recinte milers de persones cada setmana. “Can Batlló és un espai públic que rep molta gent i creiem que ha d’haver-hi un mínim de seguretat. És urgent que hi hagi més inversió”, expliquen els membres de l’associació Can Batlló.

El que sí que està previst és construir el gran parc central del recinte. La nova zona verda tindrà 26.000 metres quadrats i tindrà pistes esportives, jocs infantils, una àrea d’esbarjo per a gossos i horts urbans. Les obres es preveu que comencin a finals d’aquest any o a principis del 2022.

Can Batlló defineix què vol ser els propers anys

El projecte comunitari de Can Batlló ha evolucionant al llarg d’aquests 10 anys però ha mantingut com a base el model d’autogestió comunitària. L’associació Can Batlló ha presentat recentment els eixos estratègics a desenvolupar fins al 2030, que són: fomentar la cultura popular i el pensament crític, impulsar projectes d’economia cooperativa i comunitària, articular projectes educatius, i promoure projectes d’habitatge cooperatiu i de memòria història, entre d’altres.

Des de Can Batlló tenim l’oportunitat de fer un altre barri, una altra ciutat i una altra societat
Ivan Miró, comissió d’estratègia de Can Batlló

De fet, l’aposta de futur de Can Batlló són els projectes que permetin impulsar la transformació social des d’una perspectiva comunitària i de suport mutu. Posen èmfasi en totes aquelles iniciatives que serveixin per impulsar la transició energètica i els nous models de consum.