Campanya prevenció suïcidi UAB

(ACN) El Departament de Salut ha donat el tret de sortida aquest dijous a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a la campanya “Trio la vida”, unes jornades que visitaran totes les universitats catalanes per prevenir els casos de suïcidi entre els més joves. L’objectiu de la campanya és incidir en la informació entre el públic més jove. “El suïcidi és la primera causa de mort entre persones d’entre 15 i 44 anys, aplega l’edat universitària, una etapa en què hi ha una gran sociabilitat, però també pot significar estrès i situacions difícils de compartir”, ha destacat el conseller de Salut, Manel Balcells.

El conseller assegura que cada suïcidi té entre uns deu i uns vint intents previs: “Si som capaços de detectar-los, si som capaços de prevenir-los i d’actuar de manera conjunta, serem capaços d’aconseguir que els suïcidis no es consumin i de reduir aquesta taxa, que és dramàtica”, ha destacat.

Fins al 2024 visitaran totes les universitats públiques

Amb aquest pretext, les jornades “Trio la vida” han començat a caminar a la UAB per visitar fins al 2024 la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat de Girona (UdG), a més de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en format virtual.

Activitats de prevenció

En el marc de les jornades, es programen un conjunt d’activitats que giren al voltant de la prevenció del suïcidi i de la promoció de la salut mental a l’àmbit universitari, i són una iniciativa del Pla director de salut mental i addiccions, de la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut, en col·laboració amb les universitats de Catalunya.

Espai interactiu

En el marc de les jornades, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) donarà a conèixer la tasca que es fa al 061 Salut Respon amb la taula de prevenció del suïcidi. A més, dues psicòlogues i una infermera especialitzada en salut mental que treballen a la taula de prevenció del suïcidi del 061 seran presents a l’experiència interactiva —situada a la plaça Cívica, en el cas de la UAB—, en què es donarà a conèixer la tasca que fan i atendran personalment les consultes dels estudiants.

A través d’aquesta instal·lació es podran sentir les veus de persones que han tingut idees de suïcidi i que són molt il·lustratives de com aconseguir ajuda. La instal·lació, que ja va passar per la platja de Badalona i pel Palau Robert, conté uns telèfons amb missatges reals d’àudio, tant de persones que han sobreviscut a un intent de suïcidi com professionals i persones afectades per la mort per suïcidi d’un ésser estimat.