El 10 de setembre és el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi. Aquest any, les entitats que en promouen la prevenció insisteixen novament que demanar ajuda als professionals especialitzats és molt important, i posen sobre la taula que el nombre de persones joves que es troben en aquesta situació creix. És per això que, des de fa un any, hi ha en marxa un xat de suport emocional per a joves, on poden xerrar amb professionals que els escolten i guien per superar la situació que visquin. És un servei impulsat per la Fundació Ajuda i Esperança i l’Ajuntament de Barcelona. La directora de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi subratlla, també, la importància que l’entorn de la persona que està vivint un mal moment sol·liciti l’ajuda als professionals pels canals que hi ha habilitats.

L’entorn de familiars, amics i persones pròximes és el gran oblidat. I també els encoratgem a trucar als telèfons i a demanar ajuda i acompanyament tant a entitats públiques com privades”
Clara Rubio, presidenta de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi

Els telèfons de prevenció del suïcidi

  • Si ets adult o major de 25 anys i vols ajuda truca al Telèfon de Prevenció del Suïcidi: 900 925 555
  • S i ets jove entre 14 i 25 anys tens el Xat de Suport Emocional al telèfon: 679 333 363

El tabú social, una gran trava

Les entitats diuen que cada vegada hi ha xifres més altes pel què fa als suïcidis i a les temptatives. Tot i que en els darrers anys s’ha començat a desmuntar el tabú, els professionals que ofereixen ajuda a aquestes persones creuen que encara hi ha molta feina pendent. Sobre què es pot fer en el dia a dia per ajudar a reduir aquestes xifres, destaquen que un acompanyament que no minimitzi cap sentiment o sensació de la persona que explica com se sent és clau. I que cal demanar ajuda i estar atents a com estan les persones que ens envolten.