"Mirad esto es de la campaña de la Fundación Abertis, que está realizando una campaña de educación vial y es básicamente para informaros de que en una fiesta con responsabilidad es una fiesta para toda la vida." És la una de la matinada d'un dijous en una de les zones d'oci nocturn de la ciutat. El millor lloc i el millor públic perquè persones com l'Ángel, que va patir un accident en primera persona, expliquin als joves quins són els perills de combinar les drogues i l'alcohol amb el volant. ÁNGEL NAVÍO, voluntari de l'Institut Guttmann "Esto no le pasa a los tontos o a los feos, esto no le pasa a los ricos o a los pobres, esto le pasa a todo el mundo. La vida puedes disfrutarla una noche a tope y llorar el resto de tu vida o puedes disfrutar una noche a tope con dos dedos de frente y seguir disfrutándola el resto de tu vida." Un bon consell tenint en compte que durant l'any passat l'alcohol i les drogues van ser la principal causa indirecta dels més de 8.000 accidents que es van produir a la ciutat. Tot i així, segons la Guàrdia Urbana, el percentatge de positius en els controls d'alcoholèmia s'ha reduït notablement fins a una mitjana del 6,8%. EVELIO VÁZQUEZ, cap de la Guàrdia Urbana "Respecte a l'acohol anem en la bona direcció, estan baixant els positius respecte al nombre total. Quant a les drogues, hem de ser més contundents i ha de tenir més reprovació i més resposta social a aquesta conducta." Entre els més joves, sembla que alguns ho tenen força clar. MARÍA SOLER "Y nunca eres consciente de que me va a pasar a mí, siempre es que les pasa a los otros y a mí nunca, y cuando te pasa a ti te das cuenta de que es peligroso." JAIME GUINOVART "Sí que es verdad que gente que sale con un par de copas de más y no le pasa nada. Lo que más les preocupa es que los pille la poli." Tot i això, campanyes com la d'aquesta nit no han d'aigualir la festa.

L’acció, que es va fer aquest dijous a la nit, es repetirà aquest divendres entre les 12 de la mitjanit i les tres de la matinada als carrers de Tuset i dels Almogàvers. En cada punt hi haurà entre quatre i sis voluntaris de la Creu Roja, la Fundació ONCE, Institut Guttmann i dels equips d’esport adaptat del Club Joventut Badalona i el Regal Barça UNES. Són voluntaris amb lesió medul·lar com a conseqüència d’un accident de trànsit els que alerten els conductors de la necessitat de ser responsable al volant després d’una nit de festa.

L’any 2012 a Barcelona es van registrar un total de 8.416 accidents amb víctimes als carrers de la ciutat. Les dades indiquen que l’any passat el factor que més va influir com a causa indirecta dels accidents va ser la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues. És per això que, a banda de campanyes puntuals com la que ha presentat Abertis, la Guàrdia Urbana porta a terme una acció intensiva durant tot l’any, amb una mitjana de 120.000 tests d’alcoholèmia anuals. L’acció de la Fundació Abertis s’emmarca dins de la campanya de sensibilització “Et queda una vida”.