(ACN) El primer assaig del fàrmac Omomyc contra el càncer ha obtingut bons resultats. L’assaig l’ha portat a terme el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) a través de la seva “spin-off” Peptomyc. En la fase preclínica en laboratori es va demostrar que Omomyc, una miniproteïna terapèutica desenvolupada al VHIO, era capaç d’entrar a les cèl·lules i arribar al nucli, on es troba l’oncogen MYC. El fàrmac inhibeix l’habilitat d’aquest oncogen per promoure el creixement de tumors.
L’assaig clínic en fase I s’ha fet a 22 pacients amb tumors sòlids —de pàncrees, intestins i pulmó— i amb tractaments previs. En vuit de 12 pacients es va comprovar que la malaltia es mantenia estable i s’havia aturat el creixement del tumor després de 9 setmanes de tractament. Omomyc és el primer inhibidor de MYC a completar amb èxit un assaig clínic de fase I i està llest per passar a un de fase II.
Estabilització de la malaltia
L’assaig va començar l’abril del 2021 a la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer – Caixa Research del VHIO, en col·laboració amb dos centres d’investigació espanyols. La directora de la unitat, la doctora Elena Garralda, ha apuntat que encara és d’hora per avaluar l’activitat del fàrmac però afegeix que s’està observant l’estabilització de la malaltia en alguns pacients.
Destaca el cas d‘una pacient amb càncer de pàncrees que va romandre en estudi durant més de sis mesos i en què el tumor es va reduir un 8 %. També hi ha un pacient amb un tumor de la glàndula salival amb la malaltia estable i encara està a l’estudi després de 15 mesos, i un altre amb sarcoma que havia respost molt poc a tractaments previs, que es va mantenir estable vuit mesos.
L’assaig conclou que el fàrmac té pocs efectes secundaris. Els més comuns van ser reaccions lleus a la infusió intravenosa, com calfreds, nàusees, afectacions a la pell i pressió arterial baixa.
Dues dècades de feina
La recerca de l’Omomyc va començar fa 20 anys, a càrrec de la codirectora d’Investigació Translacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, professora investigadora d’ICREA i directora de Peptomyc, Laura Soucek.
Fruit de la seva feina va néixer el fàrmac Omomyc. Soucek confia que la investigació serveixi finalment per portar el fàrmac a la pràctica clínica i ajudar a millorar la supervivència dels pacients amb càncer.