El doctor Bonaventura Clotet ha fet aquest dilluns una proposta per incentivar a la vacunació de tota la població contra la covid-19. “Qui no es vacuni, hauria de pagar tota la despesa hospitalària“, en cas d’infectar-se del coronavirus i haver de rebre algun tractament o, fins i tot, ingressar en algun centre sanitari. En declaracions a RAC1, el director de l’IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol ho ha comparat amb altres “malalties que el sistema sanitari no cobreix, com la cirurgia estètica, per exemple”. Segons Clotet, aquest seria “un argument convincent” per obligar tothom a vacunar-se perquè “si algú té un convenciment, hi té tot el dret, però l’ha de sostenir també econòmicament“.
Per la seva banda, la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, s’ha mostrat partidària també d’utilitzar altres mètodes per assolir percentatges més alts de vacunació. “Crec que una manera d’incentivar que la gent es vacuni és demanar el codi QR del certificat de la covid, d’haver estat vacunat, d’haver passat la malaltia en els últims sis mesos o d’haver-se fet una PCR“, ha assegurat Campins, que també ha dit que, “si no hi ha més remei, caldria canviar la llei per fer la vacunació obligatòria“.
En termes similars s’ha manifestat el cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, per qui els professionals sanitaris tenen “el deure ètic i moral” de vacunar-se. Així mateix, el professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, ha defensat que “els governs no poden imposar l’obligatorietat de vacunar-se, però sí els ocupadors“, en referència a les empreses que contracten les persones que treballen en residències o centres sanitaris.
A favor de la tercera dosi en majors de 80 anys
Tant Bonaventura Clotet, com Magda Campins, s’han mostrat a favor d’administrar una tercera dosi de la vacuna a alguns sectors de la població. El director de l’IrsiCaixa considera que “s’ha de revacunar, però no a tothom d’entrada”, sinó que caldria “analitzar quina immunitat té cadascú” perquè, segons ha explicat, “als avis que només s’han vacunat, al cap de tres mesos, els cau molt el nombre d’anticossos neutralitzats“. Per contra, “els que han passat la infecció i s’han vacunat amb dues dosis mantenen més l’eficàcia d’aquestes vacunes“.
Per tot plegat, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol ha concretat que “la gent de més de 65 anys i, idealment, tots els majors de 80 cap endavant requeriran segurament una tercera dosi“. Per Clotet, també la necessitaran tots aquells que pateixin “malalties que causen immunodeficiència, com tumors, malalties hematològiques, mielones o leucèmies“.
Campins, per la seva banda, també ha subratllat que hi ha “evidències científiques per donar suport a la tercera dosi en persones grans i immunodeprimides”. La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron ha explicat que “durant la cinquena onada, hem vist clarament als hospitals que la majoria dels pacients que ingressaven a les UCI i que havien rebut les dues dosis estaven immunodeprimits“. Segons Campins, “quan se’ls van posar les dues dosis, aquests pacients ja no van fer una bona resposta”, per la qual cosa creu que “ara a la tardor seria convenient administrar-los-en una tercera“.