bombers terratrèmol Marroc Barcelona
Foto: ACN

(ACN) Un equip mèdic format per una infermera i un metge i 16 bombers de l’Equip de Rescat i Emergències de Catalunya han sortit aquest dilluns a la tarda de l’aeroport de Barcelona cap a Marràqueix per ajudar a rescatar supervivents del terratrèmol del Marroc.

Viatgen des de Barcelona per localitzar persones amb vida

Hi seran fins divendres i la prioritat, segons explica el seu coordinador, Sebastià Valle, és localitzar persones amb vida. “Se’ns obre una finestra d’actuació de cinc dies en què encara podem localitzar persones vives. L’objectiu és actuar abans no es tanqui aquesta finestra”, ha assegurat. Per fer-ho, l’equip compta amb dos gossos ensinistrats i personal expert. A Marràqueix els esperen les autoritats locals, que els indicaran on poden intervenir.

bombers terratrèmol Marroc Barcelona
Foto: ACN

Una altra expedició dels Bombers viatja al Marroc per carretera per ajudar les víctimes del terratrèmol

Una expedició dels Bombers s’ha desplaçat cap al Marroc per participar en les tasques de salvament de víctimes del terratrèmol que va tenir lloc divendres passat i que suma fins al moment prop de 2.500 morts. És el quart cop en la història del cos que els Bombers treballen en el rescat i el salvament de persones afectades per un sisme fora de les fronteres estatals. L’equip l’integren quatre guies canins i quatre gossos del Grup Caní de Recerca (GRCR), un tècnic en estructures col·lapsades, un altre en rescat de persones, que també podrà fer atenció sanitària; un parell de bombers que prestaran suport logístic, un altre d’origen marroquí, que ajudarà en les comunicacions amb els operatius del país, i un cap d’expedició.

La funció de l’equip, que ha marxat aquesta tarda des del Complex Central de Bombers a Bellaterra, a Cerdanyola (Vallès Occidental), consistirà a buscar i rescatar persones colgades sota la runa. El tècnic en estructures col·lapsades treballarà per validar totes les operacions de rescat, garantint l’estabilitat de les estructures en què s’operi, apuntalant allà on calgui. El tècnic en rescats vetllarà per la seguretat dels operatius que s’hagin d’endinsar entre la runa. Els gossos seleccionats per viatjar al Marroc són de venteig, entrenats per seguir rastre de persones en l’aire.

El grup ha sortit per carretera amb un parell de furgonetes de transport logístic i de personal i dos vehicles lleugers. L’expedició anirà fins a Algesires, on demà al matí agafarà un ferri que la durà fins a Tànger. Un cop al Marroc, l’expedició rebrà instruccions de les autoritats marroquines, que li assignaran el destí on haurà de treballar. Té previst estar-s’hi una setmana i treballarà sota el comandament del contingent de l’Estat, que coordina la Unidad Militar de Emergencias.

L’expedició s’ha format atenent l’oferiment de la Generalitat al Marroc i s’ha coordinat a través de Protecció Civil, un cop les autoritats d’aquell país han precisat l’ajut que necessiten. Prèviament, i a més dels Bombers, el Govern també havia ofert la participació de Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i tècnics de Protecció Civil.